11.3 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăInternaționalTrei agenți ai Chinei, condamnați în SUA pentru că încercau să repatrieze...

Trei agenți ai Chinei, condamnați în SUA pentru că încercau să repatrieze forțat disidenţi ai regimului de la Beijing

Un american şi doi chinezi au fost găsiţi vinovaţi pentru că, sub pretextul luptei împotriva corupţiei, au căutat să repatrieze forţat opozanţi şi disidenţi chinezi care locuiesc în Statele Unite, notează AFP, citată de Agerpres.

Michael McMahon, un fost poliţist din New York în vârstă de 55 de ani, Zhu Yong, 66 de ani, şi Zheng Congying, 27 de ani, au acţionat ca „agenţi” ai Partidului comunist chinez, potrivit unui tribunal federal din New York.

Cei trei au fost acuzaţi că au participat la o operaţiune globală numită „Fox Hunt”, implicând, potrivit autorităţilor americane, „brigăzi de repatriere” care funcţionează clandestin cu scopul de a forţa chinezi expatriaţi să se întoarcă în ţara lor.

Timp de mai mulţi ani, au hărţuit o victimă care locuia în New Jersey, al cărei nume nu a fost făcut public. Cei trei au aranjat ca tatăl lui să vină în Statele Unite pentru a-l găsi, i-au filmat fiica adultă pentru a exercita presiuni şi i-au trimis mesaje de ameninţare.

În 2018, unul dintre ei a încercat chiar să spargă uşa de la intrarea în locuinţa victimei, înainte de a lipi următorul bilet: „Dacă eşti gata să te întorci în ţară şi să petreci zece ani în închisoare, soţia şi copiii tăi vor fi bine. Sfârşitul poveştii!”.

Oficial, ţinta lor erau persoane căutate de justiţia chineză, adesea pentru corupţie. Dar pentru Washington, de fapt era vorba despre opozanţi, disidenţi sau persoane critice la adresa regimului preşedintelui chinez Xi Jinping. Cei trei bărbaţi riscă pedepse cu închisoarea de la 10 la 25 de ani.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...

Un fotbalist din „Generatia de Aur”, șantajat cu un clip video

Un fotbalist cunoscut din „Generatia de Aur”, Ioan Ovidiu Sabău, a fost șantajat cu un clip video „compromițător” în care apare fiica lui....

Polițiștii au reținut un tânăr drogat care și-a ucis mama. Se va cere arestarea preventivă

Polițiștii au reținut pe termen de 24 de ore un tânăr care și-a ucis mama, la momentul crimei fiind aparent fiind în stare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă