37.8 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSănătateTratamentul împotriva Alzheimer care naște controverse în SUA: Eficacitate versus efecte secundare

Tratamentul împotriva Alzheimer care naște controverse în SUA: Eficacitate versus efecte secundare

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a stârnit o puternică dezbatere prin aprobarea unui nou tratament împotriva Alzheimer. Cu promisiuni de încetinire a evoluției bolii, dar și cu rapoarte despre efecte secundare grave, decizia FDA a divizat comunitatea medicală.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a dat undă verde unui nou tratament împotriva bolii Alzheimer, sub formă injectabilă, care vizează plăcile amiloide din creierul pacienților.

Acest tip de plăci se acumulează între celulele nervoase din cortexul cerebral, afectând conexiunile neuronale esențiale.

Tratamentul necesită administrare în stadii incipiente pentru a fi eficient.

Costurile anuale ale tratamentului sunt estimate la 32.000 de dolari, o sumă considerabilă care ridică întrebări cu privire la accesibilitatea acestuia prin sistemul de asigurări medical.

Noul tratament împotriva Alzheimer a înregistrat și efecte secundare grave

În timp ce studiile clinice au arătat că tratamentul încetinește evoluția bolii, au fost semnalate și efecte secundare grave, inclusiv hemoragii cerebrale la unii pacienți.

Aceste riscuri au stârnit critici din partea unor experți care consideră că procesul de aprobare a fost prea rapid și ar trebui să fie supus unei evaluări mai riguroase.

În paralel, cercetările genetice continuă să aducă lumină asupra diversității bolii Alzheimer. Un studiu recent publicat în revista „Nature Medicine” subliniază rolul geneticii în predispoziția către Alzheimer, evidențiind că anumite gene, inclusiv APOE4, pot influența semnificativ riscul de apariție a bolii.

Aceste descoperiri subliniază necesitatea unor abordări preventive personalizate și a unor tratamente inovatoare pentru a combate această afecțiune.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttp://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă