19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăLifestyleTradiții și obiceiuri de Anul Nou

Tradiții și obiceiuri de Anul Nou

Anul Nou este extrem de important pentru români și pentru tradițiile din România. La fiecare trece dintre ani, există câteva obiceiuri pe care românii încă le respectă întocmai. Haideți împreună să aflăm care sunt acestea.

Nu trebuie să mături niciodată în Ajun de Anul Nou, deoarece se spune că vei alunga prosperitatea. De altfel, dacă speli rufe, se mai spune că îți va merge rău tot anul și nici nu e bine să speli până la Bobotează.

Indiferent de motiv, nu ai voie și nu trebuie să plângi în noaptea de Anul Nou. Cei ce întâmpină noul an cu lacrimi pe față vor fi supărați și vor avea parte de o mulțime de probleme, iar cei ce dorm vor fi somnoroși întregul an.

O superstiție mai puțin cunoscută este aceea că prima persoană care îți calcă pragul casei în prima zi din Noul An îți va influența tot anul ce tocmai a început. Se spune că dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, atunci vei avea un an plin de noroc, în schimb, dacă femeia intră prima în casă, Anul Nou va fi plin de ghinion.

În ajunul Noului An, toate fetele nemăritate trebuie să pună într-un vas cu apă un fir de busuioc, o ramură de măr și un ban. Peste noaptea ele își vor visa ursitul.

Pentru a avea un an îmbelșugat este bine ca la miezul nopții de Revelion să ai pahare și farfurii pline, iar fiecare membru din familie să aibă bani la el. Paharele, farfuriile şi buzunarele goale sunt semnele unui an sărac, consideră superstiţioşii.

Obiceiuri în Ajunul Noului An

În Ajunul Anului Nou se merge cu Plugușorul și cu capra, ursul, căluțul sau cerbul. Dacă primești astfel de colindători, se spune că vei avea noroc la bani.

De altfel, legenda mai spune că prin formulele lor magice, dansul şi gesturile specifice, colindătorii îţi aduc sănătate şi belşug.

Să nu uită de sorcova! Este un obicei foarte cunoscut și întâlnit. Copiii merg în prima zi a anului din casă în casă, pentru a le ura cunoscuților noroc și spor în noul an. După ce fac urările, copiii își primesc și daruri ce pot consta în dulciuri, fructe, colaci sau bani.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă