19.1 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023
AcasăPoliticăTimișoara riscă să piardă titlul de Capitală Europeană a Culturii 2023

Timișoara riscă să piardă titlul de Capitală Europeană a Culturii 2023

Primăria Timișoarei riscă să piardă titlul de Capitală Europeană a Culturii 2023 pe motiv că echipa administrativă a lui Dominic Fritz dorește să modifice programul evenimentelor.

Apropiații noului primar userist au făcut-o pe Simona Neumann să plece de la conducerea Asociației. Aceasta a întocmit și câștigat lupta în competiție cu alte orașe, zic sursele locale. Acum, “acoliții lui Fritz,” vorba unuia din board, vor să modifice programul evenimentelor, în funcție ce ONG-uri au pregătite la pachet.

Sursele din comisiile specializate ale Bruxelles-ului pe acest tip de evenimente europene susțin că Timișoara riscă să-și piardă titulatura. Regulamentul nu permite modificări de conținut. Odată admis dosarul, el trebuie respectat întocmai de către aplicanți, relevă sursele României libere.

Mai mult, echipa lui Dominic Fritz a creat o clonă, Centrul de Proiecte, prin care dorește să substituie ATM2023. Aceasta a fost creată anul trecut la sugestia Corinei Șuteu.

Titlul Capitală Europeană a Culturii 2023 în pericol

Pentru ideea de a clona ATM2023 și pentru a propune proiecte paralele, fostul ministru al culturii, Corina Șuteu a fost recompensată cu aproape 28.000 de EURO prin firma sa. Ea s-a făcut cunoscută mai mult pentru zvastica pusă pe ponei, pe vremea când era director al ICR New York, decât prin proiecte culturale, zice un antreprenor cultural.

Directorul ATM2023, Simona Neumann, a demisionat la începutul anului, din rațiuni de neînțelegere cu administrația Fritz. Chiar dacă doamna Neumann nu mai e pe post, asociația nu poate să moară, zic regulamentele capitalelor europene.

citește și: Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război

Mai mult, Dominic Fritz nu-și plătește cotizația stabilită inițial la un milion de lei annual.

“Din lungul șir de ipocrizii manifestate de către Primăria Timișoara, dar și de domnul Dominic Fritz, direct, legate de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, una este mult prea vizibilă, dar și rușinoasă, în același timp. Datoria uriașă pe care primăria o are, conform contractului de colaborare, prevăzut în dosarul de candidatură, adică un milion lei /an (vorbim în limbajul actual, să nu creadă cineva că a fi 100 de lei din buzunarul unui sărman), nu este plătită din cursul anului trecut, adică din 2021. Anul trecut s-a făcut o plată meschină, doar pentru primul semestru, de 250 000 lei. În înverșunarea față de doamna Simona Neumann, atacată și umilită de un grup toxic, cu influență majoră asupra primarului Fritz, a intrat și reacția de subminare financiară a ATCCE2023”, scrie jurnalista Lia Lucia Epure în ziarul Ziua de vest.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă