20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieAutoTesla a obținut 42% din ultima finanțare a UE pentru electrificarea transportului

Tesla a obținut 42% din ultima finanțare a UE pentru electrificarea transportului

Uniunea Europeană a eliberat încă 352 de milioane de euro finanțare pentru infrastructură (AFIF) pentru 26 de proiecte. Acestea vor avea ca efect construcția a 12.000 de puncte de încărcare pentru mașini electrice și 18 stații de alimentare cu hidrogen pe drumuri, în aeroporturi și porturi.

Dintre proiectele enumerate, Tesla este cel mai mare beneficiar, primind 148,7 milioane de euro pentru a instala 7.198 de puncte de încărcare cu o capacitate de 250 kW fiecare în 687 de zonei din 22 de țări. Producătorul de vehicule electrice a obținut 42% din finanțare.

Cele 26 de proiecte provin din 12 state membre. Alți beneficiari sunt corporațiile de petrol și gaze Shell și Total.

Pe lângă stațiile de încărcare a vehiculelor electrice și de alimentare cu hidrogen, această rundă de finanțare se concentrează pe electrificarea porturilor și aeroporturilor. Lista include portul Rotterdam și 37 de aeroporturi spaniole. Aeroportul principal din Paris, Charles de Gaulle (CDG), a primit, de asemenea, finanțare pentru a-și curăța operațiunile la sol.

Contribuția financiară a UE vine sub formă de granturi cu rate diferite de cofinanțare sau contribuții unitare, în funcție de faptul dacă proiectul se află într-o țară eligibilă pentru sprijinul Fondului de coeziune. Cu toate acestea, confirmarea finanțării este provizorie: Comisia UE trebuie să adopte în continuare deciziile în mod oficial.

Aceasta este a patra rundă de finanțare prin Facilitatea de infrastructură pentru combustibili alternativi (AFIF). UE a eliberat 189 de milioane de euro în cea de-a treia rundă AFIF în martie pentru aproximativ 2.000 de puncte de încărcare noi și 63 de stații noi de alimentare cu H2. Cererile pentru runda a cincea sunt deja deschise. Termenul final este 7 noiembrie 2023.

AFIF are un buget de 1,5 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Obiectivul principal este de a contribui la decarbonizarea transportului de-a lungul rețelei TEN-T. TEN-T se referă la o rețea planificată de conexiuni rutiere, feroviare, aeriene și de alimentare cu apă în Uniunea Europeană.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă