Miniștrii de Finanțe ai UE au atenționat, marți, Ungaria, că ajutorul pentru Ucraina trebuie să rămână o prioritate, în timpul președinției sale
Ungaria și-a înfuriat partenerii din UE, după ce premierul Viktor Orban l-a vizitat pe Vladimir Putin în Rusia, luna aceasta. Bruxelles-ul a ripostat deja luni, anunțând Budapesta, că oficialii de top ai Comisiei Europene nu vor călători în țara aceasta pentru întâlniri, în timpul președinției sale de șase luni a UE.
Furia era încă evidentă, aproximativ 20 de miniștri de Finanțe criticând dur Budapesta la întâlnirea lor regulată de marți, de la Bruxelles.
„Sunt atât furioasă și destul de tristă de începutul președinției ungare,” a declarat ministrul suedez de Finanțe, Elisabeth Svantesson.
„Faptul că domnul Orban a mers la Putin și la Moscova este o insultă nu doar pentru Ucraina, ci și pentru celelalte 26 de state membre.”
Elisabeth Svantesson, ministru suedez de Finanțe
Ministrul german Christian Lindner a spus că președinția Ungariei – care a început pe 1 iulie – a debutat cu „diplomație freelance care a fost primită cu mare dezamăgire”. „În Ucraina, pacea și libertatea întregii Europe sunt apărate. Ungaria ar trebui să știe cine sunt prietenii săi adevărați,” a adăugat el.
Orban, cel mai apropiat aliat al Kremlinului în UE, a înfuriat liderii europeni, zburând la Moscova pe 5 iulie, ca parte a ceea ce a descris drept o „misiune de pace”, în legătură cu războiul din Ucraina. Liderul naționalist a făcut, de asemenea, vizite la Kiev, Beijing și în America, ca să-l viziteze în Florida, pe fostul președinte american, Donald Trump. Colegii din UE ai Ungariei au fost enervați de faptul că Orban părea să folosească poziția președinției rotative a UE, pentru a adăuga greutate călătoriilor sale în străinătate.
Președinția de 6 luni a UE presupune că deținătorul prezidează întâlnirile ministeriale și direcționează agenda, trece între statele membre ale UE. Nu înseamnă că deținătorul reprezintă întregul bloc. Ministrul de finanțe al Ungariei, Mihaly Varga, a prezentat marți colegilor săi cele șapte priorități ale Budapestei, în timpul mandatului său. Dar menținerea sprijinului puternic al blocului pentru Ucraina, nu a fost vizibil pe listă, atrăgând multe critici.
„Rămânem cei mai puternici când suntem uniți, în special în sprijinul nostru pentru Ucraina și acest lucru trebuie să rămână în fruntea agendei noastre,” a declarat ministrul olandez Eelco Heinen. Varga a răspuns doar că Ungaria este „pregătită să asigure oportunitatea pentru un schimb regulat de opinii asupra impactului economic și financiar al războiului din Ucraina.”
UE s-a opus ferm războiului Rusiei, impunând 14 runde de sancțiuni fără precedent asupra Moscovei și oferind Ucrainei zeci de miliarde de euro.
Ungaria însă, a blocat în mod repetat eforturile de a pedepsi Kremlinul și de a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva forțelor invadatoare.