26.5 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPolonia şi Ucraina au un acord bilateral de securitate

Polonia şi Ucraina au un acord bilateral de securitate

Polonia și Ucraina au semnat o nouă colaborare, acordul între cele două țări este domeniul securității.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul polonez Donald Tusk au semnat luni, la Varşovia, un acord bilateral în domeniul securităţii. Acesta prevede elaborarea unui plan prin care ”rachetele şi dronele ruse trase în direcţia Poloniei pot fi doborâte în spaţiul aerian ucrainean”.

Presa internațională scrie despre acest eveniment, precizând că este cu o zi înaintea începerii Summitului NATO de la Washington. Acsta va marca 75 de ani de la crearea Alianţei Nord-Atlantice, informează AFP şi DPA.

”Cei care apără Ucraina astăzi se apără pe ei, de asemenea”, a spus Tusk. Președintele Ucrainei arată încredere în puterea acestui nou tratat între cele două țări, calificându-l drept ”ambiţios”.

Este capabil să protejeze viaţa popoarelor noastre şi să se opună răului rusesc.

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski a sosit în Polonia în ziua când ţara sa a fost ţinta unui val de atacuri de rachete ruse puternice, cel puţin 26 de persoane fiind ucise şi un spital de copii din Kiev fiind lovit.

Polonia se numără printre principalii susţinătorii militari şi politici ai Ucrainei în faţa agresiunii militare lansate de Rusia în februarie 2022. Pe teritoriul Poloniei, au fost primiți aproape 1 milion de refugiaţi ucraineni care au fugit de războiul din ţara lor.

Ucraina a încheiat deja acorduri de securitate cu Uniunea Europeană şi cu 19 state în mod individual, printre care SUA, Japonia şi Germania, pentru a oficializa sprijinul civil şi militar care a fost furnizat deja Kievului şi a menţine perspectivele unui ajutor suplimentar pentru o perioadă iniţială de 10 ani.

Iustina Rusu
Iustina Rusuhttp://www.romanialibera.ro
Iustina Rusu, născută în iunie 2002, este o tânără jurnalistă și specialistă în comunicare din Iași, România. A absolvit Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Iași și este studentă la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Începând cu 1 iulie 2024, Iustina s-a alăturat echipei România Liberă, unde contribuie cu articole și reportaje săptămânale, precum și cu știri zilnice pe platforma online a publicației. Iustina are experiență în diverse roluri de jurnalism și PR, incluzând poziția de Coordonator PR la Asociația Studenților Jurnaliști din Iași (2023-2024), reporter la Cuzanet (2022-2023) și colaborator la newsletter-ul "Iașul Nostru" (2023-2024). De asemenea, colaborează cu NewsBox începând din octombrie 2023.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă