12.4 C
București
sâmbătă, 22 martie 2025
AcasăInternaționalSummitul de securitate de la München: Zelenski avertizează asupra unei posibile agresiuni...

Summitul de securitate de la München: Zelenski avertizează asupra unei posibile agresiuni rusești împotriva NATO

A doua zi a Conferinței pentru Securitate de la München este marcată de dezbateri aprinse privind războiul din Ucraina și perspectivele unei păci durabile. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un avertisment dur, susținând că Rusia s-ar pregăti să atace state membre NATO anul viitor.

În cadrul Conferinței pentru Securitate de la München, președintele Ucrainei a afirmat că există informații care sugerează o escaladare majoră a conflictului.

„Din informațiile pe care le dețin de la serviciile de securitate, cred că (Putin, n.r.) se pregătește să declanșeze războiul contra statelor NATO anul viitor. Însă nu pot spune acest lucru cu certitudine. Poate ne ajută Dumnezeu să îl oprim pe nebun.”

Zelenski a subliniat că Ucraina nu va accepta negocieri directe cu Rusia înainte de a conveni asupra unui plan de pace împreună cu liderii europeni și cu Donald Trump.

SUA: Europa trebuie să-și apere valorile

Vicepreședintele american J.D. Vance a avut un discurs controversat, în care a afirmat că cea mai mare amenințare la adresa Europei nu o reprezintă Rusia sau China, ci vulnerabilitatea internă a democrațiilor europene.

„La Washington, s-a instalat un nou… șerif. Pentru noi, amenințarea cea mai mare la adresa Europei nu sunt Rusia sau China, ci faptul că Europa își abandonează unele dintre valorile sale fundamentale.”

În acest context, el a criticat situația politică din România, făcând referire la anularea alegerilor prezidențiale din decembrie 2024, pe fondul suspiciunilor privind o campanie de influență desfășurată de Rusia.

Controverse privind anularea alegerilor din România

Vance a adus în discuție implicarea Rusiei în alegerile din România, sugerând că reacția autorităților a fost disproporționată.

Dacă democrația poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari investite în campanii online de o putere străină, atunci nu vorbim de o democrație puternică.

În timp ce Washingtonul susține necesitatea unei păci durabile, surse apropiate Kremlinului, citate de CNN, afirmă că Rusia ar fi început să formeze o echipă de negociere pentru discuții directe cu Statele Unite.

Între timp, Ucraina pare dispusă să facă unele concesii economice pentru a menține sprijinul militar american.

NATO cere un plan concret de pace

Secretarul general desemnat al NATO, Mark Rutte, a făcut apel la statele europene să prezinte soluții clare pentru o posibilă încheiere a conflictului.

Îngrijorarea mea este că negociem deja cu Putin, fără ca Putin să fie la masa negocierilor.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Emisarul lui Trump, după discuțiile cu Putin: „Teritoriile ocupate, cheia păcii în Ucraina”

Steve Witkoff, reprezentant special al fostului președinte american Donald Trump, a declarat că principala piedică în calea încheierii războiului din Ucraina o reprezintă statutul...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în viitor prin integrarea Inteligenței Artificiale AIA – cel mai...

Sfaturi pentru organizarea eficientă a spațiului în baie

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă