26.5 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiSudul Serbiei se confruntă cu inundații severe

Sudul Serbiei se confruntă cu inundații severe

Novi Pazar, din sudul Serbiei, a fost lovită de inundații grave vineri (20 ianuarie), după ce râul Raska și-a revărsat malurile, provocând pagube mari în zonele înconjurătoare.

Autoritățile locale au luat măsuri de urgență pentru a încerca să țină sub control inundațiile cu camioane văzute descarcând nisip și pământ pentru a construi un terasament pe malul râului, potrivit Reuters.

De asemenea, locuitorii au fost văzuți punând saci de nisip în fața pereților, ușilor și ferestrelor în efortul de a-și proteja casele și proprietățile.

Ungaria și Balcanii de Vest au fost afectate de inundații semnificative în urma ploilor abundente, în ultimele zile.

Institutul meteorologic din Kosovo a declarat că în următoarele zile sunt așteptate mai multe inundații.

 Armata Serbiei, în „alertă maximă” din cauza protestelor din Kosovo

Sârbii care protestează în orașul Mitrovica din nordul Kosovo, divizat etnic, au ridicat marți noi baricade, la câteva ore după ce Serbia a declarat că și-a plasat armata în stare de alertă maximă de luptă, în urma unor săptămâni de escaladare a tensiunilor dintre Belgrad și Pristina.

Ministerul sârb al Apărării a afirmat într-o declarație făcută la sfârșitul zilei de luni că, ca răspuns la ultimele evenimente din regiune și la convingerea sa că Kosovo se pregătește să atace sârbii și să înlăture cu forța baricadele, președintele Aleksandar Vucic a ordonat ca armata și poliția sârbă să fie puse în cea mai mare alertă.

Aproximativ 50.000 de sârbi trăiesc în partea de nord a Kosovo, cu majoritate albaneză, și refuză să recunoască guvernul de la Pristina sau statul. Ei consideră Belgradul drept capitala lor și sunt susținuți de Serbia, față de care Kosovo și-a declarat independența în 2008.

Acesta a adăugat că poliția avea capacitatea și disponibilitatea de a acționa, dar aștepta ca forța de menținere a păcii KFOR Kosovo a NATO, care are un rol neutru, să răspundă la cererea lor de a îndepărta baricadele.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă