17.2 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaSUA atacă Chină pentru sprijinul militar dat Rusiei în războiul din Ucraina

SUA atacă Chină pentru sprijinul militar dat Rusiei în războiul din Ucraina

China sprijină efortul de război al Rusiei în Ucraina, ajutând Moscova în cea mai mare consolidare militară de după epoca sovietică, furnizând tehnologie pentru drone și rachete, imagini din satelit și mașini-unelte, au declarat înalți oficiali americani, citați de Reuters, potrivit antena3.ro.

Cu toate acestea, Ambasada Chinei în SUA a declarat că nu a furnizat armament niciunei părți, adăugând că nu este „un producător sau o parte implicată în criza din Ucraina”.

Oficialii, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că președintele american Joe Biden a abordat această problemă cu președintele chinez Xi Jinping în cadrul recentei lor convorbiri telefonice și că este un subiect de discuție cu aliații SUA din Europa și din întreaga lume.

Un oficial a declarat că materialele chinezești acoperă lacunele critice din ciclul de producție de apărare al Rusiei și ajută Moscova să întreprindă „cea mai ambițioasă expansiune a apărării sale de la epoca sovietică încoace și într-un termen mai rapid decât am crezut că este posibil la începutul acestui conflict”.

„Părerea noastră este că una dintre cele mai schimbătoare mișcări de care dispunem în acest moment pentru a sprijini Ucraina este de a convinge RPC (China) să nu mai ajute Rusia să își reconstituie baza industrială militară. Rusia ar avea dificultăți în a-și susține efortul de război fără contribuția RPC”, a declarat oficialul.

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze a declarat pentru Reuters că schimburile comerciale normale dintre China și Rusia nu ar trebui să fie interferate sau restricționate.

„Îndemnăm partea americană să se abțină de la a denigra și de la a face țapi ispășitori relația normală dintre China și Rusia”, a declarat Liu Pengyu.

Unele dintre informațiile furnizate de oficialii americani în cadrul unei ședințe de informare cu reporterii s-au bazat pe informații declasificate. Aceștia au schițat o gamă largă de moduri în care China ajută Rusia în războiul de doi ani împotriva Ucrainei, fără a oferi asistență letală.

Președintele Joe Biden a făcut presiuni asupra republicanilor care controlează Camera Reprezentanților din SUA pentru a aproba o infuzie majoră de fonduri pentru furnizarea de arme Ucrainei, care se luptă să respingă rușii.

China insistă pentru negocieri între Rusia şi Ucraina, dar ministrul german de externe cere retragerea trupelor ruse

China va continua să pledeze pentru negocieri între Rusia şi Ucraina, a afirmat marţi, la Berlin, ministrul chinez de Externe, Qin Gang, în timp ce omologul său german, Annalena Baerbock, a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

“China va continua să pledeze pentru negocieri între Rusia şi Ucraina. Vom trimite curând un emisar special pentru Afaceri Europene în Ucraina. Se va deplasa şi în alte ţări europene”, a declarat Qin Gang, conform cotidianului Le Monde, în cursul vizitei în Germania, transmite Ziarul Financiar.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Natalia Iocsak, prima femeie care a câștigat o etapă din Campionatul Național de Drift

Băimăreanca Natalia Iocsak a câștigat prima etapă din Campionatul Național de Drift, care a avut loc în weekend la Arena Națională din Capitală, devenind...

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA, a decis Înalta Curte, potrivit BBC. Julian Assange a primit permisiunea de...

Carambol pe DN 1, la Bărcănești! Traficul spre București este blocat

Traficul pe drumul naţional DN 1, la Bărcăneşti, pe sensul către Capitală, este blocat și deviat, în urma unui accident în care au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă