22.5 C
București
duminică, 4 iunie 2023
AcasăInternaționalSUA a devenit „preocupată” de parteneriatul dintre China și Rusia

SUA a devenit „preocupată” de parteneriatul dintre China și Rusia

Administraţia Joseph Biden a SUA este „preocupată” de parteneriatul dintre China şi Rusia şi de susţinerea de către Beijing a invaziei militare ruse în Ucraina, afirmă Wendy Sherman, subsecretar de Stat american, potrivit postului de televiziune CNN, transmite blacknews.ro.

„Evaluarea mea este că Republica Populară China încearcă să îşi intensifice poziţia în cadrul coomunităţii internaţionale prin anunţurile că vrea să medieze şi să contribuie la oprirea acestei invazii oribile. În acelaşi timp, China menţine angajamentele în parteneriatul fără limite cu Rusia”, a declarat Wendy Sherman la un eveniment organizat de Institutul Brookings.

SUA este „preocupată” de parteneriatul dintre China și Rusia, dar și de legăturile Rusiei cu Iranul și Coreea de Nord

„În mod categoric, suntem preocupaţi, avem din ce în ce mai multe preocupări privind acest parteneriat şi privind susţinerea Chinei pentru invazie”, a precizat Wendy Sherman, notând că Beijingul încearcă să aibă o abordare dublă.

De asemenea, oficialul american a exprimat preocupări privind parteneriatele Rusiei cu Iranul şi Coreea de Nord.

Rusia si China, periculoase pentru SUA

Directorul serviciilor secrete americane, Dennis Blair, care conduce cele 16 servicii speciale din SUA, a prezentat noul Raport strategic al acestei institutii, alcatuit la fiecare patru ani.

Potrivit lui Dennis Blair, statul american consacra 75 de miliarde de dolari anual activitatilor de informatii, care mobilizeaza 200.000 de persoane. Dupa ce a pastrat secretul multa vreme, guvernul de la Washington a publicat in 2007 bugetul dedicat acestor agentii de informatii, care s-a ridicat la 47,5 miliarde de dolari in cursul exercitiului bugetar 2008, dar suma nu includea si cheltuielile legate de spionajul militar.
Raportul strategic cvadrianual semnaleaza ca Rusia si China figureaza printre statele cele mai susceptibile sa ameninte interesele Statelor Unite. „Un anumit numar de state natiuni sunt capabile sa ameninte interesele americane prin intermediul mijloacelor traditionale (forta militara si spionaj) si avansate (cyberoperatiuni)”, arata raportul, citand Iranul si Coreea de Nord, ambele suspectate ca doresc sa-si procure arme nucleare, dar si China si Rusia.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

România, printre statele UE care plătesc cel mai prost profesorii. Sub 10.000 de euro pe an

Salariile de bază anuale pentru debutanți pornesc ( aprox.) de la 4 000 EUR și ajung la 92 000 EUR, în funcție de țară....

Guvernul Ungariei începe „reunificarea națiunii” cu maghiarii din alte țări, susține un subsecretar de stat

Un oficial de la Budapesta, Péter Szilágyi, a făcut o declarație ambiguă, în care susține că guvernul Ungariei va începe "reunificarea națiunii". „Am decis să...

Ministrul Aurescu a reprezentat România în Turcia la ceremonia de reconfirmare a lui Erdogan

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a reprezentat România în Turcia, la ceremonia de reconfirmare a lui Erdogan ca președinte al Turciei. "Participarea ministrului român al...
Ultima oră
Pe aceeași temă