18.2 C
București
vineri, 13 septembrie 2024
AcasăSocialStudiu: Zborul cu avionul devine din ce în ce mai sigur

Studiu: Zborul cu avionul devine din ce în ce mai sigur

La fiecare deceniu, se înjumătățește riscul de a muri într-o catastrofă aviatică

Un studiu realizat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite, stabileşte un clasament pe ţări, în ceea ce privește catastrofele aviatice, informează AFP.

Între 2018 şi 2022, media a fost de un deces la fiecare 13,7 milioane de pasageri la nivel mondial, comparativ cu un deces la fiecare 7,9 milioane de pasageri între 2008 şi 2017 şi un deces la fiecare 350.000 de pasageri între 1968 şi 1977.



„Siguranţa aeriană este într-o continuă îmbunătăţire”

Arnold Barnett, profesor la MIT și coautor al studiului

Între 1978 şi 1987, media a fost de un deces la fiecare 750.000 de pasageri, între 1988 şi 1997 de un deces la fiecare 1,3 milioane, apoi de un deces la fiecare 2,7 milioane între 1998 şi 2007.

Cu toate acestea, progresul nu este garantat, afirmă Arnold Barnett. Ultimul accident major care s-a produs pe teritoriul american datează din 2009, când un avion al companiei Colgan Air care zbura de la New York la Buffalo s-a prăbuşit, omorându-i pe toţi cei 49 de pasageri aflaţi la bord.

O serie de incidente recente, care nu s-au transformat însă în tragedii, grație abilității piloților, au ţinut prima pagină a ziarelor. De pildă, grupul Boeing s-a aflat în atenţia criticilor, după ce o uşă s-a desprins în timpul zborului, operat de compania Alaska Airlines.

Există, de asemenea, diferențe între ţări, după cum subliniază cercetătorii de la MIT în studiul lor. Cele mai sigure sunt SUA, statele membre UE, dar și Elveția, Regatul Unit, China, Canada, Japonia sau Israel.


Din perspectiva siguranței zborului cu avionul, în a doua categorie sunt incluse Africa de Sud, Coreea de Sud, Bosnia, Brazilia, Brunei, Chile, Hong Kong, India, Iordania, Kuwait, Malaezia, Mexic, Filipine, Qatar, Singapore, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

Există și o a treia categorie de țări, unde riscurile de aviaţie sunt mai mari, dar și aici riscul s-a redus la jumătate, în perioada 2018-2022.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Denis Haruț a fost prezentat oficial la Sepsi!

Denis Haruț, fundașul de 25 de ani, a fost prezentat oficial la Sepsi, după ce s-a despărțit de FCSB în această vară. Omar El...

Producția de porumb a UE din acest an, printre cele mai scăzute din ultimul deceniu

Producția de porumb a Uniunii Europene pentru sezonul 2024-2025 va fi una dintre cele mai scăzute din ultimii zece ani, conform unui raport al...

Vaccinul antigripal a ajuns în farmacii

În septembrie e de preferat să fie vaccinați copiii care necesită două doze, iar populaţia generală, în luna octombrie Vaccinarea se poate face deja de...
Ultima oră
Pe aceeași temă