2.6 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăȘtiințăStudiu. Calea Lactee este o galaxie neobișnuită

Studiu. Calea Lactee este o galaxie neobișnuită

Un nou studiu bazat pe compararea Căii Lactee cu 101 galaxii similare ca masă a confirmat faptul că galaxia noastră este cu adevărat una neobișnuită.

Calea Lactee este o galaxie neobișnuită

Căldura cercetării provine din folosirea unei tehnici de comparare și contrast, utilizată frecvent pentru a înțelege particularitățile unui obiect față de altele, notează sciencealert.com.

De obicei, Calea Lactee este folosită ca un punct de referință pentru studierea formării și evoluției galaxiilor, datorită faptului că ne aflăm chiar în interiorul ei și putem să o studiem în detaliu cu telescoape avansate. Cu toate acestea, prin compararea Căii Lactee cu 101 galaxii de masă similară, cercetătorii au descoperit diferențe semnificative.

Studiile se bazează pe datele colectate de la proiecte precum Sloan Digital Sky Survey (SDSS), Two Micron All Sky Survey (2MASS) și Gaia ale Agenției Spațiale Europene (ESA).

Proiectul Satellites Around Galactic Analogs (SAGA) a fost esențial în această cercetare și a fost folosit pentru a studia modul în care materia întunecată influențează formarea galaxiilor.

Materia întunecată reprezintă 85% din masa Universului, însă nu interacționează cu lumina, fiind astfel imposibil de observat direct, dar impactul său este evident prin efectele gravitaționale asupra materiei normale, care formează planetele și stelele.

CITEȘTE ȘI – Un cercetător de la Harvard e sigur că va mai urma o pandemie

Comparând Calea Lactee cu alte galaxii de dimensiuni și masă apropiate, cercetătorii au descoperit că nu putem construi modele de formare a galaxiilor doar pe baza Căii Lactee. Astfel, este esențial să comparăm o gamă largă de galaxii pentru a înțelege mai bine diversitatea proceselor cosmice.

Studiul adaugă un plus de cunoaștere în domeniul formării galaxiilor și al materiei întunecate, demonstrând că Calea Lactee nu este un exemplu universal aplicabil în acest domeniu. Este necesar să privim întregul set de galaxii similare pentru a construi modele mai precise.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Avertisment dur de la Departamentul de stat al SUA: Parteneriatul Strategic cu România este în pericol

Departamentul de Stat al SUA a transmis, miercuri noaptea, un avertisment dur în legătură cu alegerile din România. SUA sunt îngrijorate că alegerile ar...

Agricultura românească, între evoluție și stagnare

România se află printre cele cinci state care somează Comisia Europeană să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina Aderarea României la Uniunea Europeană...

Oscar se desparte în lacrimi de Shanghai Port după 8 ani!

După opt ani petrecuți la Shanghai Port, fostul mijlocaș al lui Chelsea, Oscar (33 de ani), a jucat ultimul său meci pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă