Un nou studiu publicat în revista Lancet Respiratory Medicine arată că peste 50% din cancerele pulmonare diagnosticate la nefumători ar putea fi legate de poluarea atmosferică.
Cu aproximativ 2,5 milioane de cazuri diagnosticate în 2022, cancerul pulmonar rămâne cel mai frecvent tip de cancer.
Deși majoritatea pacienților sunt bărbați (1,6 milioane de cazuri), numărul femeilor afectate este în creștere (910.000 cazuri), conform datelor analizate de Centrul Internațional de Cercetări asupra Cancerului (CIRC), o agenție a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Adenocarcinomul, unul dintre cele patru subtipuri principale ale cancerului pulmonar, a devenit cel mai des întâlnit la femei în 185 de țări și predominant la bărbați în 150 de state, cu excepția regiunilor din Europa de Est și Asia de Vest.
Legătura dintre poluare și cancerul pulmonar
Studiul arată că, deși fumatul rămâne principala cauză a cancerului pulmonar, prevalența acestuia scade în multe țări, în timp ce incidența cancerului pulmonar la nefumători crește.
„Cancerul pulmonar la nefumători a devenit chiar a cincea cauză de mortalitate asociată cancerului la nivel mondial, manifestându-se aproape exclusiv sub formă de adenocarcinom și afectând preponderent femeile și populațiile asiatice”, subliniază autorii studiului.
După o serie de analize, cercetătorii au concluzionat că „poluarea aerului poate fi considerată un factor important care explică parțial creșterea adenocarcinomului – care reprezintă între 53% și 70% din cazurile de cancer pulmonar la nefumători”.
Particulele fine din aer, un pericol invizibil
În 2022, aproximativ 200.000 de cazuri de adenocarcinom au fost asociate cu poluarea atmosferică, dintre care 114.486 la bărbați și 80.378 la femei.
Specialiștii subliniază că 99% din populația mondială trăiește în zone care nu respectă standardele de calitate a aerului stabilite de OMS.
În țări cu o economie în tranziție rapidă, precum China, expunerea la combustibilii utilizați pentru încălzirea locuințelor și gătit contribuie la creșterea incidenței cancerului pulmonar în rândul femeilor.
De altfel, cele mai multe cazuri atribuite poluării atmosferice au fost înregistrate în Asia de Est, în special în China.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.