15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSocialEducațieStudenții români din SUA renunță la facultate din cauza ratei inflației

Studenții români din SUA renunță la facultate din cauza ratei inflației

Multe țări din întreaga lume suferă cea mai mare rată a inflației din câteva decenii, ceea ce lovește puternic toate domeniile și industriile, inclusiv sistemul de educație și universitățile.

În România, inflația a atins valori record, iar datele din partea Băncii Naționale a României (BNR) indică faptul că încă nu a fost atins vârful valului de inflație. Estimările BNR arată că rata anuala a inflatiei va continua să crească până la mijlocul trimestrului trei din 2022.

“Responsabile de noua înrăutățire a perspectivei apropiate a inflației sunt tot șocurile globale pe partea ofertei”, au subliniat în mai multe rânduri membrii Consiliului BNR. În plus, ei se așteaptă la majorarea prețurilor combustibililor, gazelor naturale și energiei electrice, chiar și în contextul aplicării schemelor de sprijin.

Din cauza inflației, colegiile plătesc acum mai mult pentru muncă, hrană, energie și alte utilități. Drept urmare, mulțe dintre acestea au fost nevoite să anunțe creșteri ale școlarizării și taxelor, afectând mulți studenți care nu primesc ajutor financiar, în special pe cei cu împrumuturi pentru studenți, relatează Erudera.com.

Prețurile ridicate duc și la scăderi ale numărului de înscrieri în sistemul universitar. Pe fondul pandemiei de COVID-19, înscrierea la licență a scăzut cu 6,6% din toamna lui 2019 până în toamna lui 2021, rezultând o pierdere netă de un milion de studenți. Ca răspuns, univeristățiile au redus salariile, concediind sute de mii de cadre didactice și de personal.

Prețurile mari duc la scăderi ale numărului de înscrieri

Un raport al Centrului pentru Educație și Forța de Muncă a Universității din Georgetown a arătat că prețul mediu de școlarizare, taxe, cameră și masă pentru studenții de licență a crescut cu 169% între 1980 și 2020.

Numărul studenților români care au ales să urmeze studiile în SUA a scăzut ușor în anul universitar 2020-2021 față de anul precedent. Datele platformei de căutare pentru educație Erudera.com raportează că 852 de studenți români au ales SUA ca destinație de studiu în anul universitar 2020-2021. Cifra reprezintă o ușoară scădere de 148 de studenți față de anul universitar 2019-2020, când 1.000 de studenți din România s-au înscris la universitățile din SUA.

Studenții români din SUA au fost 852 în anul universitar 2020 – 2021. 388 dintre ei au participat la programe de licență. 293 au urmat programe de studii superioare, 11 au fost la programe non-universitare și 160 la Optional Practical Training (OPT).

Alma Miftari, reprezentant la Erudera ne-a declarat că rata ridicată a inflației ar putea fi unul dintre motivele din spatele scăderii ușoare a numărului de studenți români înscriși la universitățile din SUA.

„Prețurile mari duc la scăderi ale numărului de înscrieri. Pe fondul pandemiei de COVID-19, înscrierea la licență a scăzut considerabil din toamna anului 2019 până în toamna lui 2021, rezultând o pierdere netă de un milion de studenți în întreaga lume. Ca răspuns, colegiile au redus salariile, concediind sute de mii de cadre didactice și de personal”,  a subliniat Alma Miftari.

Erudera mai constată că studiul în SUA ar putea costa studenții internaționali între 25.000 și 35.000 dolari pe an la universitățile publice, în timp ce colegiile private ar putea percepe între 30.000 și 45.000 dolari, în medie.

Studenții români din SUA au plătit aproape 30 de milioane de dolari

Raportul a constatat că SUA au încasat în medie 29,8 milioane de dolari de la 852 de studenți români până în ultimul an universitar, dacă au plătit taxele menționate mai sus, mai exact 35.000 dolari în medie per student. S-a înregistrat, de asemenea, o scădere a numărului de studenți din țările vecine ale României care urmează studii superioare în SUA. Până în anul universitar 2020-2021, studenții internaționali din Ungaria în SUA au scăzut cu 10%, Bulgaria a înregistarat o scădere de 15,5% și Serbia cu10%.

Raportul Open Doors 2021 din International Student Exchange a relevat o scădere cu 15% a numărului de studenți internaționali din Statele Unite în anul universitar 2020/21, la 914.000. În acel moment, numărul studenților a scăzut la toate nivelurile academice.

Pe parcursul anului școlar 2019-2020, aproximativ 1.075.496 de studenți internaționali au fost înscriși în universitățile din SUA, cel mai mare nivel înregistrat vreodată. Mai multe universități din Statele Unite și din întreaga lume au anunțat deja creșteri ale taxelor de școlarizare și taxe, inclusiv Universitatea din Michigan și Universitatea Rutgers.

“Responsabile de noua înrăutățire a perspectivei apropiate a inflației sunt tot șocurile globale pe partea ofertei”

 Banca Națională a României

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă