20.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăInternaționalStatele Unite confirmă că Rusia dezvoltă o armă anti-satelit

Statele Unite confirmă că Rusia dezvoltă o armă anti-satelit

Purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a confirmat că Rusia dezvoltă în prezent o „capabilitate anti-satelit”, care nu a fost încă desfăşurată. Acesta a comunicat că preşedintele american Joe Biden a cerut administraţiei sale iniţierea unor discuţii diplomatice directe cu Moscova pe acest subiect.

„Pot să vă confirm că este vorba despre o capabilitate anti-satelit dezvoltată de Rusia”, a spus Kirby, la o zi după ce congresmanul republican Michael Turner, preşedintele Comitetului de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, a emis un comunicat enigmatic în care face referire la o nouă ameninţare serioasă la adresa securităţii naţionale a SUA, fără a oferi vreun detaliu, ameninţare care conform mass-media americane ar consta într-o armă nucleară spaţială anti-satelit rusească.

John Kirby nu a făcut referire în declaraţia sa la caracterul nuclear al unei astfel de arme, asigurând însă că ea nu reprezintă „o ameninţare imediată pentru securitatea nimănui”. „Aceasta este o capabilitate pe care ei (Rusia) o dezvoltă. Noi încă analizăm informaţiile”, a mai spus oficialul Casei Albe.

Acesta a precizat că preşedintele Biden a dispus o serie de acţiuni iniţiale de răspuns, inclusiv abordarea diplomatică a chestiunii cu Rusia, mai ales că dezvoltarea unei astfel de arme ar reprezenta, conform Washingtonului, încălcarea unui tratat internaţional.

Michael Turner i-a cerut miercuri public preşedintelui Biden în acel comunicat să declasifice informaţii despre o nouă ameninţare pentru securitatea SUA, astfel încât liderii politici şi aliaţii Washingtonului să poată discuta deschis subiectul.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Mai multe persoane înjunghiate într-un mall din Sydney

Sute de persoane au fost evacuate astăzi dintr-un centru comercial din capitala Australiei, Sydney, după ce mai multe persoane au fost înjunghiate, relatează news.com.au.O...

Incendiu la DSVSA din Pitești

Un incendiu a izbucnit, astăzi, într-o încăpere aflată în incinta sediului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Piteşti."La sosirea forţelor de...

Hanami – sărbătoarea primăverii, în Grădina Japoneză din Herăstrău

A cincea ediţie a Festivalului Hanami - sărbătoarea primăverii are loc, astăzi, în Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) din Capitală."Vă aşteptăm...
Ultima oră
Pe aceeași temă