27.6 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeEconomieStatele UE aprobă primele legi cripto globale din lume

Statele UE aprobă primele legi cripto globale din lume

Statele Uniunii Europene au dat acordul final pentru primul set cuprinzător de norme din lume privind reglementarea criptoactivelor, punând presiune pe țări precum Marea Britanie și Statele Unite pentru a recupera decalajul, transmite Reuters.

O reuniune a miniștrilor de finanțe din UE, desfășurată la Bruxelles, a aprobat normele care au fost discutate cu Parlamentul European, care și-a dat aprobarea în aprilie.

Se așteaptă ca normele să fie implementate începând cu 2024.

Reglementarea criptomonedelor a devenit mai urgentă pentru autoritățile de reglementare după prăbușirea bursei de criptomonede FTX.

“Evenimentele recente au confirmat necesitatea urgentă de a impune norme care să îi protejeze mai bine pe europenii care au investit în aceste active și să prevină utilizarea abuzivă a industriei cripto în scopul spălării de bani și al finanțării terorismului”, a declarat Elisabeth Svantesson, ministrul de finanțe al Suediei, care deține președinția UE.

Normele prevăd că firmele care doresc să emită, să tranzacționeze și să protejeze criptoactive, active simbolizate și stablecoins în blocul de 27 de țări trebuie să obțină o licență.

Miniștrii au luat măsuri de combatere a evaziunii fiscale și a utilizării transferurilor de criptomonede pentru spălarea banilor prin facilitarea urmăririi tranzacțiilor.

Aceștia au convenit asupra cerinței ca, începând cu ianuarie 2026, furnizorii de servicii să obțină numele expeditorilor și beneficiarilor în criptomonede, indiferent de suma transferată.

De asemenea, s-a ajuns la un acord cu privire la modificarea normelor privind modul în care țările membre cooperează între ele în materie de impozitare pentru a acoperi tranzacțiile în criptoactive și la schimbul de informații privind deciziile fiscale anticipate pentru cele mai bogate persoane fizice.

Firmele de criptomonede spun că își doresc certitudine în reglementare, punând presiune asupra țărilor să copieze normele UE și asupra autorităților de reglementare să vină cu norme globale pentru o activitate transfrontalieră.

Marea Britanie a conturat o abordare pe etape, începând cu stablecoins și extinzându-se ulterior la criptoactive fără suport, dar nu există un calendar ferm.

Statele Unite s-au concentrat pe utilizarea normelor existente în materie de valori mobiliare pentru acțiunile de aplicare a legii în acest sector, în timp ce decid dacă vor introduce noi norme pe măsură și cine le va aplica.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

VW a reluat producția în toate fabricile afectate de o problemă IT

Producția a revenit la normal în toate mărcile și regiunile grupului Volkswagen, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, după ce o întrerupere...

SUA, din nou în fața paralizării administrației federale, fiind lipsită de o lege a finanțelor

Statele Unite se află la doar câteva ore de o paralizie a administraţiei federale, în lipsa unui vot privind finanţarea acesteia, un scandal în...

Doliu uriaș în lumea literaturii – A murit scriitorul sirian Khaled Khalifa

Cunoscut critic al autorităţilor, acest romancier născut la Alep a rămas în Siria în pofida represiunii şi a războiului declanşat în 2011. "Rămân...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies