12.4 C
București
sâmbătă, 22 martie 2025
AcasăȘtirile zileiStatele europene NATO, între reconfigurare și nesiguranță geopolitică

Statele europene NATO, între reconfigurare și nesiguranță geopolitică

Democrațiile europene se confruntă cu ascensiunea extremismului naționalist, iar Rusia și Statele Unite ar avea interes în fragmentarea Europei, avertizează analiștii politici.

Fostul ministru de Externe, Titus Corlățean, atrage atenția asupra noii realități geopolitice, în care statele mici riscă să piardă teritorii dacă nu beneficiază de sprijin internațional solid.

„E o reconfigurare fundamentală a unor reguli care înseamnă că atunci când poți fi agresat de către un stat cu capacități militare extrem de importante, la final, dacă nu ai îndeajuns de multă putere și nu te ajută consistent prietenii, partenerii, vecinii, va trebui să accepți să ți se ia o parte din teritoriu”, spune Titus Corlățean, conform ProTV.

Armand Goșu: „Trebuie să ne imaginăm noi forme de alianță”

Istoricul Armand Goșu subliniază importanța regândirii strategiilor de alianță între statele europene, având în vedere posibila schimbare a politicii Washingtonului.

„NATO sigur înseamnă America, în primul rând, plus niște aliați, nu știu dacă NATO poate să supraviețuiască unei mișcări greu de imaginat, greu de procesat, pe care o face acum Washingtonul în relația cu Rusia, dar în același timp trebuie să ne imaginăm, noi și cu partenerii din zonă – Germania, Polonia, Franța, Italia – alte forme de alianță.”

România, între speranță și nesiguranță

În contextul acestor schimbări, România trebuie să își definească o strategie clară de politică externă.

Însă, după cum punctează Cristian Tudor Popescu, în acest moment singura direcție pare să fie una simbolică, notează ProTV:

Dumnezeu să binecuvânteze România” – asta e politica noastră externă acum, să ne rugăm la Dumnezeu.

Gazetarul avertizează că Uniunea Europeană a devenit irelevantă în negocierile internaționale, iar dialogul direct dintre Donald Trump și Vladimir Putin lasă statele europene vulnerabile.

Acesta ridică întrebarea referitoare la viitorul României în acest nou context:

Va conta cum cădem noi, România? În zona de influență americană sau în cea rusească?

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Sorin Grindeanu anunț important despre câștigătorul primului lot al autostrăzii A7 Pașcani–Suceava 

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, sâmbătă, că săptămâna viitoare va fi desemnat câștigătorul contractului pentru primul lot al autostrăzii A7 dintre Pașcani și...

Sfaturi pentru organizarea eficientă a spațiului în baie

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Guvernul prezidențial: între paranoia geopolitică și sinecuri de familie

Ilie Bolojan, băiatul de la Oradea care făcea ochi dulci către George Soros prin 2017, e azi șef interimar la Cotroceni și pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă