Startup-ul tehnologic din Ucraina a trecut la drone militare după domeniul tehnologic pe care l-a lăsat momentan deoparte.
Eugene Nayshtetik și colegii săi au părăsit forțele de apărare ale Ucrainei pentru a dezvolta tehnologie militară ce va ajuta efortul de război. Drona creată de ei este la câteva săptămâni distanță de producție, potrivit Reuters.
Eugene Nayshtetik și cinci dintre colegii săi și-au închis compania care dezvoltă startup-uri medicale și biotehnologice pentru a se alătura forțelor de apărare ale Ucrainei la câteva zile după invadarea Rusiei.
În câteva săptămâni, comandanții lor au convenit că ar trebui să-și folosească expertiza în proiecte tehnice pentru a ajuta cursul războiului.
Cu binecuvântarea guvernului, Nayshtetik și echipa sa de ingineri s-au mutat în Polonia vecină, unde au strâns fonduri, inițial de la o companie poloneză, pentru a dezvolta o nouă dronă.
Drona Defender este acum în etapa finală de testare și este programată pentru producție în termen de o lună, potrivit Reuters.
Startup-ul tehnologic din Ucraina a apelat la drone militare care acum au rezistență foarte mare și nu există încă pe piață
Este proiectată să reziste la vânt puternic pentru a permite supravegherea pe vreme rea, poate zbura, decola și ateriza pe verticală și, de asemenea, poate transporta încărcături utile relativ mari, spune Nayshtetik.
„Combină rezistența la războiul electronic, rezistența la vânt și, evident, este dedicată inteligenței semnalelor. Și datorită capacităților sale offline, orizontului radio, raza maximă de inteligență a semnalului este de aproximativ 250 de kilometri. Deci, de fapt, în acest moment nu există nici una și nici măcar o singură dronă cu această combinație de capabilități în greutate sub 25 de kilograme.”
Planul inițial este de a produce 200 de unități care vor fi livrate armatei ucrainene și folosite pe câmpul de luptă, deși Nayshtetik a spus că a primit solicitări și din alte țări europene, precum SUA și Turcia.
Compania lui Nayshtetik, Radio Bird, este un exemplu al modului în care unele startup-uri din sectorul tehnologic dinamic al Ucrainei se schimbă pentru a urma proiecte militare.
Înainte de invazia Rusiei, Ucraina reprezenta unul dintre centrele tehnologice cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est.
Imagini filmate cu drona arată orașul distrus de pe linia frontului ucrainean
Imaginile filmate cu drona publicate vineri de un oficial ucrainean arată orașul Marinka, din regiunea Donețk, distrus.
Orașul pustiu, aflat în linia întâi a luptelor dintre forțele ucrainene și cele rusești, evidențiază brutalitatea conflictului.
Reuters a putut confirma locația din peisajul, drumurile și clădirile văzute în filmuleț, care se potrivesc cu imaginile din satelit și cu imagini de arhivă ale zonei. Reuters nu a putut să confirme în mod independent data la care a fost filmat videoclipul.
Nu mai există civili în Marinka, un oraș care se află pe linia frontului ucrainean de când au început luptele cu forțele rusești și proxy în 2014.
Marinka a fost ras de pe fața pământului ca urmare a invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!