11.8 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSocialEducațieSenatul a adoptat Legile Educației. USR și AUR au votat împotrivă. Ligia...

Senatul a adoptat Legile Educației. USR și AUR au votat împotrivă. Ligia Deca: „Ajutăm în mod real tinerii din România să-şi urmeze visul”

Senatul a adoptat, luni, în plen, în calitate de for decizional, legile Educației. Acum, cele două proiecte de lege merg la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege privind legea învățământului preuniversitar a fost adoptat cu 81 de voturi „pentru” și 28 de voturi „contra”.

Proiectul de lege referitor la învățământul superior a fost adoptat cu 79 de voturi „pentru” și 28 „împotrivă”. 

Reprezentanţii opoziţiei – de la USR şi AUR – au votat împotrivă.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat că noile legi ale educaţiei reprezintă „un moment istoric”, subliniind că proiectul învăţământului preuniversitar include măsuri pentru prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, reducerea analfabetismului funcţional, implementarea unei educaţii centrate pe elevi, prevenirea segregării şcolare şi crearea unor condiţii de siguranţă pentru toţi cei aflaţi în procesul de învăţământ. 

Deca a spus că legea învăţământului superior, parte a pachetului de legi ‘România Educată’, vine în completarea legii învăţământului preuniversitar, fiind astfel asigurată o abordare „coerentă şi predictibilă a procesului educaţional”.

„Prin intermediul reformelor propuse ne asigurăm că ajutăm în mod real tinerii din România să-şi urmeze visul, să-şi aleagă cariera care li se potriveşte, dar mai ales să fie cetăţeni activi ai României democratice. În cadrul acestui proiect legislativ au fost incluse programe menite să combată abandonul universitar, să ofere studenţilor care au nevoie de o a doua şansă pentru a-şi continua studiile, să se implice în decizii ca beneficiari direcţi şi parteneri valoroşi, înţelegând să aplice mai bine noţiunile de etică şi integritate academică. Totodată, ne-am asigurat că învăţământul superior românesc va avea o puternică dimensiune de internaţionalizare, element pe care îl considerăm esenţial atunci când vine vorba despre performanţă”, a precizat Deca după adoptarea proiectului.

Potrivit ei, un alt obiectiv important este integrarea tinerilor pe piaţa muncii.

„Acest lucru va fi realizat şi prin introducerea învăţământului superior în regim dual şi a posibilităţii constituirii de consorţii universitare pentru învăţământ dual. Măsura este una extrem de aşteptată de mediul economic şi se bucură inclusiv de o alocare consistentă din fonduri europene. Am inclus în legea învăţământului superior, similar abordării din legea învăţământului preuniversitar, măsuri prin care sprijinim cadrele didactice”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Legile Educației merg acum la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, Senatul fiind cameră decizională.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă