5.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeInternaționalȘeful Hezbollah libanez promite că frontul din sud împotriva Israelului „ va...

Șeful Hezbollah libanez promite că frontul din sud împotriva Israelului „ va rămâne activ”

Şeful puternicului Hezbollah libanez a declarat sâmbătă că gruparea sa armată a folosit noi tipuri de arme şi a lovit noi ţinte în Israel în ultimele zile şi a promis că frontul din sud împotriva Israelului său jurat “va rămâne activ”, informează Reuters, preluat de agerpres.ro.

Acesta este al doilea discurs al lui Sayyed Hassan Nasrallah de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas în octombrie. În primul său discurs de la începutul acestei luni, el a spus că există posibilitatea ca lupta pe frontul libanez să se transforme într-un război total.

Nasrallah a declarat sâmbătă că a avut loc “o actualizare” în operaţiunile Hezbollahului de-a lungul frontului său cu Israelul. “S-a înregistrat o îmbunătăţire cantitativă a numărului de operaţiuni, a dimensiunii şi numărului de ţinte, precum şi o creştere a tipului de arme”, a spus el într-un discurs televizat.

El a indicat că Hezbollah a folosit o rachetă cunoscută sub numele de Burkan, descriind încărcătura ei utilă de explozibili între 300 şi 500 de kilograme, şi a confirmat că gruparea a folosit drone cu arme pentru prima dată.

Nasrallah a mai spus că gruparea a lovit de asemenea oraşul Kiryat Shmona din nordul Israelului pentru prima dată ca represalii pentru uciderea a trei fete şi a bunicii lor la începutul acestei luni.

“Acest front va rămâne activ”, a promis el.

În schimburile de focuri dintre Hezbollah şi forţele israeliene la graniţa libanezo-israeliană începând din 8 octombrie, cel puţin 70 dintre combatanţii săi au fost ucişi. Mai mulţi civili au fost de asemenea ucişi.

Dar bombardamentele au fost în mare parte limitate la graniţă, iar Hezbollah a lovit mai ales ţinte militare.

Gruparea, fondată de Gărzile Revoluţionare iraniene în 1982, este vârful de lance al unei alianţe susţinute de Teheran, ostilă Israelului şi Statelor Unite.

Israelul şi-a intensificat asediul Gazei conduse de Hamas în urma atacului transfrontalier din 7 octombrie al mişcării islamiste palestiniene despre care spune că a ucis în jur de 1.200 de persoane şi aproximativ 240 fiind răpite şi ţinute ca ostatici în enclava palestiniană.

Autorităţile sanitare din Gaza spun că peste 11.000 de persoane – multe dintre ele femei şi copii – au fost ucise de când Israelul a început atacul asupra fâşiei de coastă înguste cu 2,3 milioane de locuitori.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...

Mesajul lui Ciolacu de Ziua Națională

Mesajul de unitate al Zilei Naţionale ar trebui să fie prezent în orice acţiune a cetăţenilor, societăţii civile, mediului de afaceri, reprezentanţilor statului sau...

Mesajul lui Ciucă de 1 Decembrie

Preşedintele Senatului și al Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a transmis, astăzi, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale."Iubirea de ţară stă în inimă...
Ultima oră
Pe aceeași temă