Piața imobiliară din România se află într-o perioadă de creștere continuă a prețurilor, susținută de puterea de cumpărare în creștere și de oferta limitată de locuințe noi. Trendul ridică întrebări privind posibilitatea unei noi bule imobiliare, similară celei din 2008, care a dus la prăbușirea pieței.
Cu toate acestea, Gabriel Arteni, prim-vicepreședinte al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR), spune pentru Ziarul Financiar că o prăbușire a pieței imobiliare este puțin probabilă, având în vedere condițiile economice actuale.
„În 2008, puterea de cumpărare era mult mai mică, dobânzile erau mult mai mari, numărul de proprietăți era redus, iar cererea era mai mare decât în prezent. Acum, nivelul de trai a crescut, creditarea este mai accesibilă, iar oamenii care vor să cumpere o fac fără dificultăți”, a explicat Gabriel Arteni în cadrul emisiunii ZF Live.
Factorii care influențează prețurile
Prețurile apartamentelor sunt influențate de mai mulți factori, printre care cererea și oferta, dar și de impactul conflictului din Ucraina asupra costurilor materialelor de construcție.
„Există mai mulți factori care influențează creșterea prețurilor, iar unul dintre ei este legat de războiul de la graniță. De la izbucnirea conflictului din Ucraina, au început să crească prețurile la materialele de construcții și la manoperă, ceea ce se reflectă inevitabil în piața imobiliară”, a mai declarat Gabriel Arteni pentru ZF.
În aceste condiții, deși prețurile locuințelor continuă să crească, specialiștii susțin că piața imobiliară din prezent este mai stabilă și mai puțin expusă riscurilor unei prăbușiri similare celei din 2008.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.