7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInternaționalScurgerile de informații de la Pentagon: platforma Discord, populara aplicație de jocuri...

Scurgerile de informații de la Pentagon: platforma Discord, populara aplicație de jocuri pe care au fost expuse secretele SUA

Discord este descrisă ca fiind „complet anonimă” și „foarte masculină” fiind inițial o aplicație de jocuri populară în generația Z. Acum, conversațiile au evoluat cu utilizatorii care discută subiecte precum arme, război și, în acest caz, informații extrem de sensibile.

Scurgerea documentelor de informații americane care au expus informații foarte clasificate despre războiul din Ucraina ar fi început pe această platformă de jocuri.

Membrii susțin că documentele nu au fost niciodată făcute publice

Documentele secrete ar fi fost distribuite pe o serie de site-uri de socializare și se crede că ar fi provenit dintr-un grup privat de pe Discord, deși membrii acestui grup susțin că nu le-au făcut niciodată publice. Liderul acestui grup, Jack Teixeira, un tânăr de 21 de ani, membru al Gărzii Naționale Aeriene din SUA, a fost arestat din cauza scurgerilor de informații.

Discord a început în 2015 ca un hangout online pentru jucători și un instrument social. A crescut în timpul pandemiei de COVID ca un forum pentru utilizatorii săi, în mare parte, cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, să bârfească sau chiar să se ajute reciproc la teme.

Jucătorii pot crea sau se pot alătura „serverelor” atât publice, cât și private, unde oamenii se pot întâlni și pot petrece timp, discutând prin text, video sau voce.

De asemenea, pot fi create servere private „numai pe invitație”. Fiecare server poate fi împărțit în canale pentru anumite subiecte.

Peste 150 de milioane de oameni vizitează Discord în fiecare lună, potrivit cofondatorului și directorului executiv Jason Citron.

Compania găzduiește 21.000 de servere – marea majoritate dintre acestea fiind dedicate jocurilor cu altele axate pe subiecte precum divertisment și muzică.

Aproximativ 38% dintre utilizatorii săi de web și aproape jumătate dintre utilizatorii de aplicații Android sunt din Generația Z și sunt aproximativ 75% bărbați, conform platformei de inteligență digitală Similarweb.

Este o „platformă complet anonimă” și „foarte masculină”, a spus tehnologul în comportament uman și psihoterapeutul Catherine Knipps pentru Skynews.

Ea a spus: „Poți crea cu ușurință un nume de utilizator aleatoriu și o identitate falsă. Ca oameni, căutăm mereu conexiuni”.

Ea a adăugat că sentimentul de apartenență este „atât de important” și „oamenii vor adopta noi personalități online de dragul de a se potrivi cu comunitățile lor”.

Cine este „OG” și ce este Thug Shaker Central?

Se crede că unele dintre scurgeri au început pe Discord.

Aproximativ 24 de utilizatori dintr-un grup de chat privat numit Thug Shaker Central au vorbit despre armele lor preferate și au împărtășit meme și glume – dintre care unele erau rasiste. Grupul a discutat, de asemenea, despre războaie, inclusiv invadarea Ucrainei de către Rusia.

Se pare că Teixeira, OG, care a devenit lider, a atras admirația membrilor în mare parte tineri ai grupului. El a fost identificat de New York Times drept personaj principal în grupul de chat.

„Documentele nu au fost niciodată menite să părăsească grupul”

În interviurile acordate ziarului, membrii grupului au spus că a început ca un loc în care tinerii se adunau pentru a vorbi despre dragostea lor pentru arme și pentru a juca jocuri video cu tematică de război.

Ei au susținut că documentele secrete pe care le-au discutat au fost menite să fie pur informative și nu au fost menite să părăsească niciodată grupul.

Ei au mai spus că îl văd pe Teixeira drept liderul neoficial al grupului, susținând că vrea să-i învețe pe membrii mai tineri despre realitățile războiului.

Dar documentele au căpătat mai multă atenție după ce unul dintre membri le-a postat pe un forum public.

Într-o declarație a companiei, Discord a spus că cooperează cu forțele de ordine și „deoarece aceasta rămâne o investigație activă, nu putem oferi alte comentarii în acest moment”.

Cum au fost scurse documentele și unde s-au dus?

Potrivit New York Times, Teixeira a început să posteze documente originale din octombrie până în martie, un membru al grupului susținând că aviatorul a postat aproximativ 350 de documente.

Ziarul relatează că pe 2 martie, un membru al grupului privat cunoscut sub numele de „Lucca” a fost implicat într-o conversație despre războiul din Ucraina într-un grup public Discord, unde a publicat câteva zeci de documente.

Pe 5 aprilie, potrivit site-ului de investigații Bellingcat, documentele au început să circule prin canalele pro-ruse Telegram și pe 4chan.

Legătura cu extrema dreaptă?

Nu este prima dată când Discord este implicat în controverse.

În 2017, supremații albi au folosit platforma pentru a planifica mitingul Unite the Right din Charlottesville, unde un contraprotestatar a fost ucis.

În urma mitingului, Discord a închis o serie de conturi asociate cu evenimentele din Charlottesville și a spus că „va continua să ia măsuri” împotriva supremației albe și a tuturor formelor de ură.

Apoi, în mai 2022, un adolescent alb a postat meme rasiste și și-a înregistrat gândurile pe Discord înainte de a împușca mortal 10 persoane într-un magazin alimentar din Buffalo.

Detaliile, păstrate într-un grup privat, au inclus luni de postări rasiste și antisemite, împreună cu descrieri pas cu pas ale planurilor de atac ale adolescentului. Discord a spus că 15 utilizatori ar fi avut acces la postări înainte de atac. Nu exista nicio dovadă că cineva le-a văzut înainte de atac.

Platforma a spus că a eliminat detaliile și a interzis contul adolescentului de îndată ce a aflat de ele. Compania a spus că a luat și măsuri pentru a preveni răspândirea conținutului legat de atac.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Cel mai lung tunel din România rămâne, încă, un vis. Finalizarea proiectului ar putea întârzia până după 2033

Investiția de aproape un miliard de euro rămâne incertă, din cauza lipsei fondurilor și a birocrației Construcția celui mai lung tunel feroviar din România, care...

Avertizări meteo: Cod portocaliu și galben de ninsori și vânt puternic în aproape jumătate din țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți mai multe avertizări de vreme severă, valabile pentru următoarele 24 de ore. În intervalul 24 decembrie, ora...

Criza apei în SUA: Schimbările climatice și lipsa de personal specializat agravează situația

Statele Unite se confruntă cu o amenințare iminentă asupra aprovizionării cu apă potabilă, cauzată de efectele schimbărilor climatice și de infrastructura învechită. Pe lângă acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă