12.8 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăInternaționalScurgerile de informații de la Pentagon: Tânărul de 21 de ani, Jack...

Scurgerile de informații de la Pentagon: Tânărul de 21 de ani, Jack Teixeira, pus sub acuzare

Jack Teixeira, tânărul care și-a dat numele online de „jackthedripper”, un gardian național american în vârstă de 21 de ani a fost acuzat vineri de „reținerea și transmiterea neautorizată” a unor documente clasificate guvernamentale ale Statelor Unite. Acesta a compărut vineri în fața unui judecător federal din Boston. 

Gardianul din Divizia Națională Aeriană din Massachusetts a intrat în sala de judecată purtând o salopetă bej și cătușe. 

Judecătorul David Hennessy a ordonat ca acesta să rămână în închisoare. Procurorul american Nadine Pellegrini a declarat că guvernul va cere zece ani pentru fiecare dintre cele două acuzații cu care se confruntă în temeiul Legii privind spionajul. El nu este obligat să depună o pledoarie până miercurea viitoare. 

În timp ce părăsea curtea, tatăl său a strigat „Te iubesc, Jack”. „Te iubesc tată”, a răspuns Teixeira. 

În declarația pe propria răspundere a FBI, se raportează că Teixeira și-a folosit computerul guvernamental pentru a căuta în informații secrete cuvântul „scurgere”. 

Declarația pe propria răspundere arată că se pare că acesta căuta să găsească evaluarea serviciilor de informații despre cine s-a aflat în spatele breșei de securitate. Pentagonul are acces limitat temporar la informațiile americane în urma scurgerii. Oficialii care primesc de obicei informări zilnice de informații au fost opriți în ultimele zile, pe măsură ce Pentagonul își restrânge listele de distribuție, a raportat CNN. 

Statul Major Comun, format din șefii superiori ai apărării care îl consiliază pe președintele SUA, a început să-și examineze listele de distribuție imediat după ce a fost descoperită scurgerea. Multe dintre documentele scurse par să fi fost produse de armata de informații a Statului Major comun, cunoscută sub numele de J2.

Teixeira este acuzat că a divulgat sute de documente foarte clasificate despre evaluarea SUA a războiului din Ucraina, precum și informații sensibile despre aliații săi, pe un grup de chat de jocuri. 

Lloyd Austin, secretarul american al apărării, a ordonat Pentagonului să efectueze o revizuire a „procedurilor sale de acces la informații, responsabilitate și control” pentru a preveni o astfel de scurgere să se repete. El a spus: „De asemenea, nu voi ezita să iau măsuri suplimentare necesare pentru a proteja secretele națiunii noastre”.

  • Teixeira a fost arestat joi de agenți tactici înarmați la domiciliul său din North Dighton, Massachusetts, după ce dezvăluirea a sute de înregistrări guvernamentale extrem de sensibile pe rețelele de socializare a declanșat o investigație majoră. 
  • Merrick Garland, procurorul general, a declarat că Teixeira se confruntă cu acuzații în temeiul Legii de spionaj.


Cum l-au identificat jurnaliștii New York Times

New York Times, primul canal de știri care l-a numit pe Teixeira, a declarat că a folosit o urmă de dovezi digitale pentru a-l identifica pe aviator. 

Printre detaliile mai bizare care îl leagă de scurgere a fost modelul distinctiv al blatului de bucătărie din granit și a podelei cu gresie din casa mamei sale. Blatul din granit închis și gresia albă sunt vizibile în marginile unora dintre informațiile de informații divulgate online. Ziarul a corelat o vedere de aproape a decorului cu fotografiile casei familiei postate online de una dintre rudele sale.

Scurgerea este cea mai mare încălcare a securității naționale a Americii de la Edward Snowden, fostul contractant al Agenției Naționale de Securitate, din 2013.

A stârnit întrebări urgente cu privire la numărul de personal american care a avut acces la unele dintre cele mai bine păzite secrete ale națiunii.

Teixeira este un specialist IT responsabil pentru rețelele de comunicații militare, inclusiv cablarea și hub-urile.

Juliette Kayyem, care obișnuia să supravegheze Garda Națională Aeriană din Massachusetts, a scris într-un articol pentru The Atlantic că „habar nu avea de ce unul dintre membrii acesteia ar avea acces la genul de secrete de nivel înalt” care au apărut online.

Pentagonul, destul de relaxat

Cu toate acestea, oficialii Pentagonului au părut a fi mai puțin surprinși, având în vedere amploarea accesului la informații clasificate. Se estimează că peste un milion de americani au acces la informații extrem de secrete. Unitatea lui Teixeira, aripa a 102-a de informații, face parte din sistemul comun de sol distribuit al forțelor aeriene, care procesează informații din străinătate. Cedric Leighton, un colonel în retragere al forțelor aeriene, a declarat: „Ar putea fi foarte bine cazul ca unitatea să lucreze la probleme precum Ucraina, așa că ar trebui să aibă acces la unele dintre aceste informații”.

Unde a pornit scurgerea

Se crede că scurgerea a început pe Discord, o platformă de socializare populară în rândul jucătorilor pe care se crede că Teixeira a postat ani de zile despre arme, jocuri și memele sale preferate. Se crede că acesta a postat intr-un grup privat de pe Discord numit „Thug Shaker Central”. Grupul era alcătuit din aproximativ 20 până la 30 de băieți și tineri care s-au strâns împreună din pasiunea comuna pentru arme, religie și jocuri video și uneori schimbau meme online rasiste.
Leakerul din grup a fost numit „OG”, adică gangster original. Printre userele online folosite de Teixera s-au numărat „jackthedripper” și „excalibureffect”. Unii membri Discord au arătat The Washington Post imagini în care se presupune că striga insulte rasiste și antisemite înainte de a trage cu pușca. Deși procurorii nu au dezvăluit un posibil motiv, relatările celor din grupul de chat au susținut că Teixeira ar putea fi motivat mai mult de bravadă decât de ideologie.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă