19.9 C
București
luni, 15 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalScoția are un nou parlament. Regina Marii Britanii a făcut apel la...

Scoția are un nou parlament. Regina Marii Britanii a făcut apel la unitate

Regina Elisabeta a II-a a adresat sâmbătă Parlamentului Scoţiei îndemnul să continue „să lucreze împreună” chiar dacă există „diferende de opinie” între deputaţi, în discursul de inaugurare a celei de-a şasea legislaturi a camerei regionale, transmite EFE.

„În pofida faptului că unele dintre domniile voastre aveţi diferende de opinie sunt încrezătoare că veţi continua să lucraţi împreună”, a declarat regina Elisabeta a II-a la Holyrood, sediul parlamentului scoţian, la deschiderea oficială a noii legislaturi, conform agerpres.ro

Monarhul britanic a făcut referire la valorile pe care populaţia le aşteaptă de la reprezentanţii săi aleşi la scrutinul scoţian din mai: „Înţelepciune, dreptate, compasiune şi integritate”.

Regina a fost însoţită de prinţul de Wales, Charles, şi de soţia acestuia, ducesa de Cornwall, Camilla. Ea a anunţat dorinţa familiei regale britanice de „a urmări progresele Parlamentului scoţian cu interes deosebit” în această legislatură.

Partidul Naţional Scoţian (SNP) şi-a manifestat intenţia de a convoca un nou referendum de independenţă înainte de sfârşitul anului 2023 dacă până atunci lupta împotriva pandemiei de coronavirus se va fi încheiat. Legat de acest subiect, regina a adus un tribut celor care şi-au adus o „contribuţie extraordinară la vieţile scoţienilor în timpul pandemiei”, cu „nenumărate exemple de rezilienţă şi de bunăvoinţă”.

În ceea ce o priveşte, şefa executivului scoţian, Nicola Sturgeon, realeasă în mai, s-a adresat deputaţilor şi reginei pentru a-şi manifesta angajamentul de a obţine „un viitor mai drept şi mai verde”. Şi Sturgeon, la fel ca regina Elisabeta a II-a, a făcut aluzie la nevoia unei diversităţi de opinii şi şi-a exprimat speranţa că se va putea promova „curajul de a găsi punctul comun dincolo de dezacordurile noastre”.

Sturgeon şi-a reiterat intenţia de a organiza un referendum privind independenţa după încheierea pandemiei de coronavirus, apreciind că „există o dorinţă (în această direcţie) în întreaga ţară, imediat ce vom fi ieşit din trauma acestei pandemii”.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 173: România și alte 41 de țări le cer rușilor să se retragă din Zaporojie

Patruzeci şi două de ţări, inclusiv România, au cerut, într-o declaraţie comună, ca Rusia să îşi retragă trupele şi personalul neautorizat de la centrala...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 173: România și alte 41 de țări le cer rușilor să se retragă din Zaporojie

Patruzeci şi două de ţări, inclusiv România, au cerut, într-o declaraţie comună, ca Rusia să îşi retragă trupele şi personalul neautorizat de la centrala...
Ultima oră
Pe aceeași temă