Un scandal de amploare zguduie Parlamentul European, după ce autoritățile belgiene au deschis o anchetă privind posibile plăți ilegale realizate de compania chineză Huawei pentru a obține sprijin din partea unor europarlamentari.
Procurorii investighează dacă Huawei a plătit 1.500 de euro fiecărui semnatar al unei scrisori din 2021, care susținea interesele companiei în contextul dezvoltării echipamentelor 5G în Europa.
Printre cei opt semnatari ai scrisorii se numără trei europarlamentari români: Cristian Bușoi, Daniel Buda și Tudor Ciuhodaru. Potrivit surselor POLITICO, procurorii belgieni cercetează posibile legături între aceștia și activitățile de lobby ale Huawei.
În cadrul anchetei, procurorii belgieni au efectuat percheziții la 21 de adrese, analizând „cadouri excesive” și „remunerații pentru luarea de poziții politice” începând din 2021. Aceste acțiuni fac parte dintr-o anchetă mai largă privind „corupția activă din Parlamentul European” și implicarea Huawei.
Scrisoarea din februarie 2021, obiectul cercetării
Scrisoarea trimisă în februarie 2021 către trei comisari europeni, în care se susține dezvoltarea echipamentelor 5G, este considerată a fi favorabilă Huawei, deși nu menționează direct compania.
La momentul respectiv, mai multe guverne ale Uniunii Europene luau măsuri pentru a limita utilizarea echipamentelor chineze, din cauza preocupărilor privind spionajul și securitatea națională.
Conform informațiilor obținute dintr-un mandat de arestare, anchetatorii belgieni au descoperit că fiecare semnatar al scrisorii ar fi primit 1.500 de euro, iar autorul acesteia 15.000 de euro. Plățile ar fi fost organizate de fostul consilier al europarlamentarului italian Fulvio Martusciello, iar banii ar fi fost transferați prin facturi pentru „servicii de consultanță” și „cheltuieli de campanie”.
Arestări și reacții ale europarlamentarilor implicați
În cadrul anchetei, mai multe persoane au fost arestate, inclusiv asistenta lui Martusciello, care a fost reținută în Italia. Aceasta a respins acuzațiile de corupție și a declarat că este dispusă să colaboreze cu autoritățile belgiene.
În ceea ce-i privește pe europarlamentarii implicați, Cristian Bușoi (PNL) a negat orice implicare, spunând că nu își amintește să fi semnat vreodată scrisoarea.
Daniel Buda (PNL) a explicat că sprijinul său a fost motivat de preocupările legate de infrastructura digitală rurală și a subliniat că nu a primit niciun fel de compensație.
La rândul său, Fulvio Martusciello a declarat că nu știa de implicarea Huawei în acest caz.
Apeluri pentru sancționarea celor implicați
În urma acestui scandal, mai mulți membri ai Parlamentului European au cerut suspendarea temporară a deputaților suspectați de implicare în activitățile de lobby pro-Huawei.
Un grup de 28 de europarlamentari a adresat o scrisoare președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, solicitând măsuri urgente în acest sens.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.