38.5 C
București
joi, 11 iulie 2024
AcasăInternaționalSancțiuni, sancțiuni la adresa Rusiei, dar nu prea au valoare

Sancțiuni, sancțiuni la adresa Rusiei, dar nu prea au valoare

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, tot mai multe sancțiuni au fost anunțate de către statele occidentale la adresa Rusiei, dar se pare că statul invadator nu este chiar atât de afectat pe cât s-a sperat inițial.

Liderul PMP, Eugen Tomac, critică, într-o postare pe Facebook, incapacitatea autorităților europene de a se pune de acord în privința embargoului asupra importurilor energetice din Rusia, conform realitatea.net.

„UE continuă să trimită aproximativ 800 de milioane EUR pe zi în buzunarele lui Putin, contribuind astfel la finanțarea mașinăriei sale de război.
De ce? Pentru că nici până astăzi statele membre ale UE nu au reușit să se pună de acord în ceea ce privește embargoul asupra importurilor energetice din Rusia. Anumite state, precum Germania, continuă să refuze un embargo total asupra importurilor rusești de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaz.
În consecință, UE nu a reușit să introducă sancțiuni SWIFT complete. Băncile ruse importante, cum ar fi Gazprobank sau Sberbank sunt excluse de la sancțiuni, deoarece primesc plăți de la societăți comerciale din UE pentru importul de resurse energetice din Rusia.
În 2020, UE plătea 64 miliarde EUR Rusiei pentru resurse energetice. Astăzi, odată cu creșterea prețurilor la petrol și gaze de la invazie, UE plătește Rusiei de 3,5 ori mai mult. Dacă o ținem tot așa, UE va fi plătit pentru energia rusă aproximativ 200 de miliarde EUR până la sfârșitul anului 2022.
Jumătățile de măsură duc la jumătăți de rezultate. Să ne amintim că bugetul militar al Rusiei la momentul actual este în valoare de 61,7 miliarde EUR…
Lipsa de consens total va costa alte mii de vieți inocente pierdute, iar masacre precum cele de la Bucha sau Mariupol vor continua să se repete. Doar o economie rusească ȋn colaps poate să ȋl determine pe criminalul Putin să pună capăt acestui război.
Am cerut, împreună cu alți colegi din Parlamentul European, într-o scrisoare adresată Cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, ca şi Germania să impună imediat embargo total asupra energiei rusești. Ezitările politice nu fac decât să perpetueze ororile acestui război injust.
Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a opri acest măcel ACUM!”, scrie Tomac pe contul de Facebook.

Operațiunile militare în Ucraina continuă tot la fel de aprig ca la începutul invaziei, ba mai mult Rusia testează și noi rachete balistice intercontinentale ce ar putea transporta focoase nucleare.

Putin a ironizat recent efectul acelor sancțiuni occidentale la adresa Rusiei, spunând că au avut efect de boomerang

Președintele rus Vladimir Putin a susținut luni că țările occidentale și-au afectat propriile economii prin impunerea de sancțiuni, denumite „Blitzkrieg economic”, pentru Rusia după invadarea Ucrainei.

„ Putem declara cu încredere că o astfel de politică cu privire la Rusia a eșuat. Strategia blitzkrieg-ului economic s-a dovedit nereușită”, a spus el, conform Reuters.

Vorbind despre starea economiei interne a Rusiei, Putin a susținut că inflația se stabilizează și că cererea cu amănuntul din țară s-a normalizat.

Putin afirmă că Blitzkrieg-ul economic impus de Occident pentru a sancționa Rusia nu a avut efect
Țările occidentale au impus sancțiuni fără precedent asupra sistemului financiar și corporativ al Rusiei de când a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce ea numește o „operație militară specială”.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți, 5 aprilie 2022, noi sancțiuni la adresa Rusiei.
Atrocitățile de la Bucha și din alte zone din care trupele rusești au plecat recent nu pot și nu vor rămâne fără răspuns, a subliniat von der Leyen.

Ce a anunțat șefa Comisiei Europene:
interdicție totală de tranzacții pentru patru bănci rusești-cheie, inclusiv VTB Bank
inderdicție de import de cărbune din Rusia în valoare de patru miliarde de euro pe an
nu se va permite accesul navelor deținute sau operate ruși în porturile UE, cu excepția produselor alimentare, energetice sau cu ajutoare
interdicții de import în valoare de 5,5 miliarde de euro, inclusiv pentru lemn, ciment, fructe de mare și băuturi alcoolice
interdicții de export în valoare de 10 miliarde de euro, inclusiv pentru semiconductori de înată tehnologie
UE va lucra la sancțiuni suplimentare, inclusiv contra importurilor de petrol, a mai anunțat șefa Comisiei europene.
Acesta este al cincilea pachet de sancțiuni impus Moscovei, de la invazia în Ucraina, în 24 februarie.

Gazele naturale rusești, cea mai importantă componentă a exporturilor Rusiei către Uniunea Europeană, au scăpat din nou de sancțiuni, în pofida semnalelor din ultimele zile că s-ar construi o voință politică în acest sens.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă