11.3 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

Valeriu Gheorghiță: Luăm în considerare devansarea termenului anunţat pentru administrarea dozei trei

Valeriu Gheorghiță a anunțat marți că termenul anunțat pentru administrarea dozei trei de vaccinare ar pueta fi devansat.

Conform precizărilor sale, vaccinarea cu a treia doză ar putea începe chiar de săptămâna vitoare. Decizia ar urma să fie luată zilele următoare.

Prioritate vor avea cadrele medicale, persoanele în vârstă și cele cu boli cronice și imunitate scăzută.

„În momentul de faţă în România este în curs de optimizare atât platforma naţională de programare pentru cea de-a treia doză, cât şi Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor tocmai pentru a fi pregătiţi în momentul în care demarăm administrarea celei de-a treia doze în România”, a spus el.

În primă fază persoanele predispuse la forme severe de boală vor avea prioritate la vaccinarea cu doza trei:

„Luăm în considerare, în primul rând, administrarea unei doze 3 categoriilor de persoane predispuse la forme severe de boală. Cu risc mare de a nu genera un răspuns imun suficient de ridicat după prima schemă de vaccinare. Și aici sunt incluse categoriile persoanelor cu condiţii de imunosupresie.

Dar şi persoanele care prin natura profesiei au un risc crescut de îmbolnăvire şi care sunt implicate în activităţile critice pentru gestionarea pandemiei, precum personalul medical”, a spus Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

„Ținând cont de situaţia specifică din România, şi anume o rată de acoperire vaccinală undeva la o treime din populaţia eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani, pentru controlul răspândirii infecţiei în rândul populaţiei, accentul trebuie să fie în continuare pus pe creşterea ratei de acoperire vaccinală. În paralel cu consolidarea răspunsului imun la persoanele vulnerabile care deja au primit prima schemă de vaccinare”, a explicat el.

„Luăm în considerare devansarea termenului anunțat”

„La acest moment vorbim de administrarea dozei 3 cu vaccin pe bază de ARN Mesager, respectiv Pfizer sau Moderna. Pentru scheme de vaccinare care au avut iniţial acest tip de vaccin, fie Pfizer, fie Moderna.

Iar persoanele care au primit vaccin de la compania AstraZeneca propunerea pe care au abordat-o toate celelalte ţări europene a fost de a administra unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN Mesager. Repet, în completarea vaccinării cu vector viral care a fost folosit la prima schemă.

Luăm în considerare devansarea termenului anunțat. Știm că EMA urrmează să se pronunțe pe 4 octombrie. Ținând seama de situația epidemiologică, luăm în calcul devansarea acestui termen. Săptămâna aceasta are loc o ședință de lucru la care vor participa experți și vom decide exact strategia”, a mai spus Valeriu Gheorghiță

Ultima oră
Pe aceeași temă