13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSănătateCampanie de testare gratuită - Hepatita C se poate vindeca!

Campanie de testare gratuită – Hepatita C se poate vindeca!

Campania „Hepatita C se poate vindeca!“ se adresează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani și se derulează prin cabinetele medicilor de familie din județele Neamț și Bacău. Testele și materialele consumabile necesare efectuării testării au fost distribuite gratuit în cabinetele medicilor de familie împreună cu materiale informative despre modalitățile de transmitere a virusului hepatitic C, precum și a riscurilor nediagnosticării și tratării la timp a persoanelor infectate. „Prin demersul nostru, dorim să acordăm șansa de a se vindeca, beneficiind de tratamentele disponibile azi, în România, persoanelor infectate cu hepatita C care află că suferă de această afecțiune în urma testării. Conform specialiștilor, rata de vindecare cu aceste tratamente este de peste 95% și pacienții pot evita astfel complicațiile grave care pot interveni dacă nu se tratează la timp“, a declarat președintele Asociației Echitate în Sănătate, Maria Vasilescu, în cadrul evenimentului de deschidere a campaniei, care a avut loc la Bacău.

 

În premieră, testare gratuită în mediul rural

Dacă în acțiunile precedente, campania de testare a vizat cu precădere marile aglomerări urbane, actuala campanie se adresează cu precădere populației din orașele mici, din comune și sate, asigurând astfel șanse egale pentru accesul la tratamente inovatoare. „De la 1 septembrie este încheiat un nou contract cost-volum-rezultat unde sunt incluse, pe lângă cele 11 centre universitare existente, și centrele de la Pitești și Bacău. Acest lucru vine în sprijinul asiguraților noștri, ai CJAS Bacău, care nu vor mai merge pentru tratament la Iași, la Galați sau la București. Prin acest contract sunt tratabili
acum și bolnavii care au fibroză F1, deci se coboară foarte mult gradul de fibroză ca și criteriu de eligibilitate a pacienților“, a declarat ec. Ion-Marius Savin, președinte-director general la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bacău. Avand în vedere faptul că în județul Neamț nu există centru de tratament pentru Hepatita C, pacienții depistați pozitiv în campania care se desfășoară în acest județ vor beneficia de tratament acordat de medicii specialiști în gastroenterologie sau boli infecțioase în cadrul centrelor de specialitate prevăzute în cadrul contractelor încheiate de CNAS.

„La nivelul CJAS Neamț există trei spitale publice în care pacienții pot fi monitorizați, cu specialiști de gastroenterologie și de boli infecțioase: în Piatra Neamț, la Târgu Neamț și Roman. Conform legislației în vigoare noi asigurăm atât costurile investigațiilor pacienților care sunt depistați cu Hepatita C, cât și costurile ulterioare necesare terapiei“, a declarat Elena Harpa, președinte CJAS Neamț, la lansarea campaniei de testare în județul Neamț. „Sunt foarte mulți pacienți infectați cu Hepatita C și ne temem că nu-i vom descoperi pe toți. Din acest motiv este foarte important să ne ajutați să-i identificăm și chiar dacă vom face spre sfârșitul anului o listă de așteptare, imediat în anul următor ei vor fi tratați“, a explicat prof. dr. Anca Trifan, președinte Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie.

În cadrul primei campanii de testare, în perioada 15 ianuarie 2017 – 28 februarie 2018, au fost testați 16.964 de pacienți internați în 7 dintre cele mai mari spitale din București și din țară. Rezultatele au fost evaluate în funcție de gen și grupe de vârstă (n.r. 18-49 / 50-60 / 60+), respectând confidențialitatea datelor medicale. Campania a evidențiat că 6% (1.013 persoane) dintre pacienții testați sunt purtători ai virusului hepatitic C. Ponderea cea mai mare de persoane depistate pozitiv la testare a revenit grupei de vârstă 60+. „Avem nevoie de dumneavoastră, de medicii de familie, care îi cunoașteți cel mai bine pe pacienți, atunci când ajung la noi, la gastroenterolog, să aibă deja o adeverință de la dumneavoastră cu ce afecțiuni cronice are fiecare, ce alte medicamente iau, tocmai pentru a testa interacțiunile“, a adaugat dr. Luminița Popovici, șef secție Gastroenterologie, Spitalul Județean de Urgență Bacău.

 

Şanse maxime de vindecare

Medicii susţin că etapa testării reprezintă un prim pas dintr-un proces mai amplu în care pacientul este diagnosticat şi inclus în programul de tratament. Virusul hepatitei poate determina atât forme acute, cât și forme cronice de boală. Infecția acută de obicei nu prezintă simptome și nu pune viața în pericol, o parte dintre pacienți (cca. 20%) eliminând virusul din organism în primele 6 luni de la infectare. Pacienții vindecați vor păstra pentru tot restul vieții în organism anticorpii formați de sistemul imunitar în urma infecției acute. Restul pacienților (aprox. 80%) vor dezvolta forma cronică de infecție virală.

În cazul hepatitei C, infec­ţia poate rămâne nediagnosticată timp de mai mulți ani deoarece simptomele sale pot fi adesea puse pe seama altor boli: oboseală, probleme și dureri digestive, probleme ale pielii, depresie sau insomnie. La ora actuală, medicația antivirală poate vindeca până la 95% din persoanele cu hepatită cronică cu VHC, cu reducerea corespunzătoare a riscului de ciroză, cancer hepatic și deces prin boală cronică de ficat. După ­Albania și Belarus, România are cea mai ridicată ­prevalență a HBV din Europa, atrag atenţia specialiştii. Cu toate acestea, 90% din populația infectată nu este conștientă de infecție, iar 99% din cei eligibili pentru tratament rămân netratați.   

 

CONSECINȚE

Infecția cu virus hepatitic C produce zilnic 400 de victime la nivel european şi se estimează că aproximativ 14 milioane de europeni trăiesc cu această infecție, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății. Numărul persoanelor infectate cu virusul hepatitic C în România este de aproximativ 660.000: 75% din acestea nu știu că sunt purtători, iar din cei 25% care sunt diagnosticați doar 3 până la 5% au acces la tratament. De asemenea, ţara noastră înregistrează un număr mare de decese generate de ciroze, o evoluție negativă a ficatului infectat cu virusul hepatitic C.

 

Terapii inovatoare pentru tratamentul hepatitei C

În prezent, trei scheme de tratament sunt asigurate în cadrul unor contracte cost-volum-rezultat încheiate de CNAS. În cadrul acestora, pe parcursul unui an, începând cu 1 septembrie 2018, 13.000 de pacienți cu hepatita C cu stadiul de fibroză F1, F2, F3, F4, ciroza decompensată/compensată și pacienți cu insuficiență renală cronică aflaţi în dializă vor primi tratamentele cele mai adecvate.

 

Ministerul Sănătăţii a lansat la începutul acestui an Strategia naţională pentru combaterea hepatitei B, C şi D, care cuprinde șapte programe de screening.

 

Virusul hepatitei C nu produce simptome evidente decât foarte târziu – de unde şi denumirea de „ucigaşul tăcut“.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă