19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăSalarii și pensii mai mari de luna viitoare. Ce se întâmplă cu...

Salarii și pensii mai mari de luna viitoare. Ce se întâmplă cu veniturile profesorilor

De luna viitoare, salariul minim brut va fi majorat cu 300 de lei și va ajunge, astfel, la 3.300 de lei. În ceea ce privește salariul net, românii vor primi în plus, în mână, doar 93 de lei, iar 207 lei vor merge către stat, pe taxe. Majorările salariale și pensiile se fac anul acesta pentru că anul viitor nu se mai pot face majorări fiind an electoral.

În cazul în care se iau decizii anul acesta pentru ca anumite majorări să poată intra în vigoare de anul viitor de la 1 ianuarie, doar în acest caz majorările sunt posibile. De altfel, sunt promisiuni ca brutul să fie mărit în cazul salariului minim, dar și la anumite categorii de bugetari, printre care și profesorii.

De asemenea, se are în vedere și majorarea salariului minim în construcții, de la 4000 de lei brut, la 4500 de lei.

În prezent, sunt aproximativ 1,5 milioane de angajați plătiți cu salariul minim pe economie de 3000 de lei și alți 350 de mii plătiți cu salariul minim de 4000 de lei, în domenii conexe construcțiilor.

Angajații din construcții și agricultură ar urma să plătească contribuții la sănătate, tot de la 1 octombrie. Și IT-iștii sunt luați în vizor. Cei cu salarii mai mari de 10.000 de lei brut lunar vor fi impozitați cu zece la sută impozit pe venit. De asemenea, ar urma să fie eliminate și tichetele de vacanță pentru bugetarii care au salarii mai mari de 10.000 de lei.

Astfel de la 1 ianuarie, salariul brut ar putea ajunge la 3.750 lei, iar netul, la 2.231 lei. Această creștere înseamna un plus de 333 de lei pentru salariat și 417 lei în plus în buzunarul statului.

Cu cât cresc salariile profesorilor

După negocierile care au avut loc în timpul grevei, s-a hotărât să se plece de la un principiu: salariul debutantului din învățământ să fie egal cu salariul mediu brut pe economie. Astfel, majorările vor porni de la salariile primite de debutanți, care ar urma să ajungă la nivelul salariului mediu brut pe economie. Noua lege a salarizării unitare va viza întreg sectorul bugetar și este jalon în PNRR.

Personalul din sectorul educațional va beneficia de o primă financiară în valoare de 1.500 de lei pentru profesori și 500 de lei pentru personalul nedidactic, până în anul 2027. Această măsură va fi implementată în data de 5 octombrie, cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Educației.

„Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024”, se arată în Ordonanța de Urgență a Guvernului.

Pensii majorate de la 1 octombrie

În acest an, pensionarii românesc primesc de două ori (ianuarie şi octombrie) un ajutor financiar cuprins între 600 și 1.000 de lei, dacă au pensia mai mică de 3.000 de lei, potrivit unei ordonanţe din 2022. Prima tranşă a fost plătită în ianuarie, iar cea de-a doua va fi plătită de stat luna viitoare. Este vorba despre OUG nr. 168/2022 care prevede un ajutor financiar acordat pensionarilor sistemului public de pensii, celor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei. 

Cuantumul acestuia va fi însă diferit, în funcție de cât de mici sunt aceste venituri, schema propusă fiind următoarea: a) în cuantum total de 1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv; b) în cuantum total de 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv; c) în cuantum total de 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv. În cuantum de 500 de lei în octombrie, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv; în cuantum de 400 de lei în octombrie, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv; în cuantum de 300 de lei în octombrie, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

Deficitul bugetar era la sfârșitul lunii august de 45 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă că Guvernul trebuie să găsească resurse financiare serioase nu doar pentru acoperirea deficitului, ci și pentru majorarea veniturilor promise de Coaliția PNL-PSD la preluarea mandatului.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă