25.8 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSportAlte sporturiȘah: Dommaraju Gukesh l-a învins pe Magnus Carlsen în ziua în care...

Șah: Dommaraju Gukesh l-a învins pe Magnus Carlsen în ziua în care a împlinit 17 ani

În ziua în care a împlinit 17 ani, tânărul star indian al șahului l-a învins pe Magnus Carlsen în proba de blitz înaintea turneului de șah din Norvegia, notează CNN.

Ulterior, Gukesh a primit un tort din partea organizatorilor pentru a sărbători atât ziua sa de naștere, cât și victoria.

Când a fost întrebat dacă se pregătește pentru meciurile din ziua următoare mâncând multe prăjituri, a răspuns: „Să sperăm”.

În cadrul turneului, care are loc în Stavanger, Norvegia, 10 jucători concurează într-un singur turneu tur-retur.

Câștigătorul va primi aproximativ 68.400 de dolari, iar locul al doilea va câștiga 36.500 de dolari.

Pe lângă Gukesh și Carlsen, participă o întreagă serie de jucători de top din lume, printre care Alireza Firouzja, Anish Giri, Wesley So, Hikaru Nakamura și Fabiano Caruana.

După trei partide din turneul oficial, Gukesh se află pe locul patru în clasament, cu o victorie, o înfrângere și o remiză.

Carlsen se află pe locul opt, fără victorie, după două remize și o înfrângere. Caruana se află în fruntea clasamentului.

Săptămâna trecută, Carlsen a câștigat primul său turneu de când a renunțat la titlul de campion mondial pe care l-a deținut timp de un deceniu.

„Este frumos să arăt că retragerea mea a durat doar câteva zile”, a declarat el după ce a câștigat turneul Superbet Rapid & Blitz din Polonia.

Gukesh a urcat rapid în ierarhia șahului după ce a explodat pe scenă în tinerețe.

El a ratat cu 17 zile posibilitatea de a deveni cel mai tânăr mare maestru de șah din toate timpurile, obținând titlul la vârsta de 12 ani, șapte luni și 17 zile, cu doar câteva săptămâni mai mare decât rusul Serghei Karjakin. De atunci, Abhimanyu Mishra a doborât recordul și a devenit cel mai tânăr mare maestru de șah la vârsta de 12 ani, patru luni și 25 de zile.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă