Urnele s-au deschis sâmbătă (17 decembrie) la alegerile parlamentare tunisiene care vor întări prerogativele președintelui Kais Saied asupra puterii, limitând ceea ce oponenții săi denunță a fi un marș către conducerea unui singur om asupra unei țări care a scăpat de dictatură în 2011.
Având loc la 12 ani de la ziua în care vânzătorul de legume Mohamed Bouazizi și-a dat foc într-un act de protest care a declanșat Primăvara Arabă, votul este boicotat de partidele politice care l-au acuzat pe Saied că a organizat o lovitură de stat.
Alegerile parlamentare tunisiene vor da un legislativ respins de o nouă constituție, aprobată la dorința președintelui Saied
Alegătorii vor alege un parlament în mare măsură respins de o nouă constituție, aprobată cu o prezență scăzută la vot, la un referendum din iulie, care a fost conceput de Saied pentru a schimba Tunisia înapoi către un sistem prezidențial.
Nejib Chebbi, șeful unei coaliții anti-Saied, inclusiv Ennahda, a etichetat alegerile drept „farsă încă născută”.
Saied a închis anul trecut parlamentul anterior, înconjurând legislatura cu tancuri și asumându-și aproape totala autoritate.
Votarea va avea loc între orele 8:00 – 18:00. (07:00 GMT-17:00 GMT).
Tunisienii votează asupra extinderii puterii președintelui
Tunisienii votează luni (25 iulie) la un referendum privind o nouă constituție care, de teama criticilor președintelui Kais Saied, va distruge democrația care a apărut în urma revoluției din 2011, oferindu-i acestuia o putere aproape totală.
Votul are loc în ziua aniversării mișcării bruște a lui Saied împotriva parlamentului ales, când a destituit guvernul, a instituit regimul de urgență și a început să guverneze.
Nu este clar când vor fi anunțate rezultatele după închiderea urnelor la ora 21.00 GMT, dar în condițiile unui entuziasm aparent scăzut pentru vot în rândul majorității tunisienilor și a unui boicot din partea partidelor importante, analiștii se așteaptă la un vot cu o prezență scăzută.
„Oamenii care sunt împotriva votului nu vor să servească țara, au interese speciale, nu le pasă de țară, ci de propriile interese, de aceea sunt împotriva referendumului, această nouă constituție care prevestește un viitor măreț pentru Tunisia”, a declarat alegătorul Mouhamed Ali Chabouhi.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!