24 C
București
duminică, 2 octombrie 2022
AcasăInternaționalVIDEO: Tunisienii votează asupra extinderii puterii președintelui

VIDEO: Tunisienii votează asupra extinderii puterii președintelui

Tunisienii votează luni (25 iulie) la un referendum privind o nouă constituție care, de teama criticilor președintelui Kais Saied, va distruge democrația care a apărut în urma revoluției din 2011, oferindu-i acestuia o putere aproape totală.

Votul are loc în ziua aniversării mișcării bruște a lui Saied împotriva parlamentului ales, când a destituit guvernul, a instituit regimul de urgență și a început să guverneze.

Nu este clar când vor fi anunțate rezultatele după închiderea urnelor la ora 21.00 GMT, dar în condițiile unui entuziasm aparent scăzut pentru vot în rândul majorității tunisienilor și a unui boicot din partea partidelor importante, analiștii se așteaptă la un vot cu o prezență scăzută.

„Oamenii care sunt împotriva votului nu vor să servească țara, au interese speciale, nu le pasă de țară, ci de propriile interese, de aceea sunt împotriva referendumului, această nouă constituție care prevestește un viitor măreț pentru Tunisia”, a declarat alegătorul Mouhamed Ali Chabouhi.

Conform propriilor reguli ale lui Saied pentru referendum, nu este necesar un nivel minim de participare pentru a aproba noua constituție. Acestea stipulează doar că aceasta va intra în vigoare după publicarea rezultatelor finale și nu precizează ce se întâmplă dacă alegătorii o resping.

Saied a salutat demersurile sale ca fiind fundamentul unei noi republici tunisiene care să readucă revoluția pe calea cea bună și să pună capăt anilor de scleroză politică și stagnare economică.

Dușmanii săi îl acuză de lovitură de stat.

Majoritatea tunisienilor rămân concentrați pe economia dezastruoasă și pe creșterea prețurilor.

Declinul economic înregistrat în Tunisia din 2011 încoace i-a făcut pe mulți oameni să fie supărați pe partidele care au guvernat de la revoluție și dezamăgiți de sistemul politic pe care l-au condus.

O prezență la urne luni cu mult sub această rată ar pune și mai mult sub semnul întrebării legitimitatea noii constituții a lui Saied și a proiectului său de refacere a politicii tunisiene.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Anchetă la Focșani: Un militar de 22 ani a fost împușcat în cap

Un militar din cadrul unei unități a Brigăzii 8 ROT Focșani a fost găsit împușcat în cap. Ancheta a fost preluată de procurorii militari pentru...

Peste 4,6 milioane de pensionari au, în medie, o pensie de 1.777 lei

România avea, la sfârșitul lunii septembrie, 4,6 milioane de pensionari, iar media lunară a veniturilor acestora era de 1.777 de lei, potrivit datelor publicate...

Alexandru Arşinel a fost înmormântat

Actorul Alexandru Arşinel, care a murit la vârsta de 83 de ani, joi, la Spitalul Universitar din Capitală, a fost înmormântat, duminică, la Cimitirul...
Ultima oră
Pe aceeași temă