29 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalRușii spionează în Canalul Mânecii. Ce navă a fost descoperită acolo

Rușii spionează în Canalul Mânecii. Ce navă a fost descoperită acolo

În Canalul Mânecii a pătruns luni o navă rusească specializată în misiuni de recunoaştere şi în operaţiuni de sabotaj maritim, conform unor surse citate de site-ul Metro.co.uk.

Nava rusă denumită Yantar este dotată cu minisubmarine fără pilot şi cu echipamente sofisticate de recunoaştere, fiind observată luni în apropierea coastelor Marii Britanii.

Nava Yantar, prezentată oficial drept vas pentru cercetări oceanografice, a fost utilizată în trecut pentru acţiuni de sabotaj împotriva cablurilor submarine de telecomunicaţii şi împotriva senzorilor submarini pentru detecţie, conform publicaţiei UK Defence Journal. Avertizmentul a venit din partea Forţelor Navale din SUA care au aflat că nava rusă Yantar are submarine fără pilot care pot opera la adâncimi de până la 6.000 de metri. Nava a fost urmărită atent de Forţele Navale irlandeze când s-a apropiat recent de coastele Irlandei.

Nu se știe dacă Marea Britanie a acordat permisiune navei ruse să se apropie de coastele britanice.

„Este clar că această navă este urmărită atent de serviciile de informaţii militare britanice. Grupul comun de colectare a informaţiilor de la Baza aeriană Wyton va direcţiona o serie de echipamente de monitorizare asupra acestei nave. De asemenea, nava probabil este supravegheată de submarine britanice şi NATO. Riscurile sunt reduse, întrucât ruşii sunt conştienţi că nava este supravegheată atent (…)”, afirmă, conform MailOnline, dr. Kristian Gustafson, director adjunct al Centrului Brunel pentru Informaţii şi Studii de Securitate.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Panică la intrarea în Orășelul Copiilor din Capitală -Update

Un geamantan a fost abandonat în apropiere de Orășelul Copiilor. Oamenii s-au panicat de frica unei amenințări cu bombă și au chemat poliția. Mai multe...

FINALA UEFA CHAMPIONS LEAGUE. Liverpool versus Real Madrid

FINALA UEFA CHAMPIONS LEAGUE. Liverpool și Real Madrid, se vor întâlni sâmbătă, cu începere de la 22:00, pe Stade de France din Saint-Denis din...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 94: țara vecină îi cere Germaniei să sisteze livrările de gaze prin Nord Stream 1

UPDATE, ora 12:43:Trupele ruse din Donbas vor încerca, cel mai probabil, o nouă forţare a râului Siverski Doneţ, conform ultimului raport despre războiul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă