11.5 C
București
marți, 20 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia nu vrea prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale ucrainene cu mai...

Rusia nu vrea prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale ucrainene cu mai mult de 60 de zile

Rusia a propus luni prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale ucrainene, care expiră la 18 martie, cu doar 60 de zile, ofertă criticată de Kiev care vede astfel acordul iniţial pus sub semnul întrebării, relatează France Presse.

“Acordul asupra ‘Iniţiativei cerealiere din Marea Neagră’ implică prelungirea cu cel puţin 120 de zile, poziţia Rusiei de a-l prelungi cu doar 60 de zile, prin urmare, contrazice documentul semnat de Turcia şi ONU”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, precizând că Ucraina aşteaptă “poziţia oficială” a Naţiunilor Unite şi Ankarei, ca “garanţi ai iniţiativei”, potrivit agerpres.ro.

El a reacţionat la anunţul făcut de viceministrul de externe rus Serghei Verşinin, după o zi de discuţii cu înalţi reprezentanţi ai ONU la Geneva, că Moscova “nu se opune unei noi prelungiri a +Iniţiativei din Marea Neagră+ după expirarea celui de-al doilea mandat la 18 martie dar numai pentru 60 de zile”.

“Poziţia noastră viitoare va fi determinată de progresul tangibil în normalizarea exporturilor noastre agricole, nu în cuvinte, ci în fapte. Acestea includ plăţi bancare, logistică de transport, asigurări, ‘dezgheţarea’ activităţilor financiare şi furnizarea de amoniac prin conducta ‘Togliatti-Odesa'”, a spus Verşinin.

Viceministrul rus de externe a subliniat că a purtat discuţii “deschise şi aprofundate” la Geneva cu însărcinatul ONU pentru afaceri umanitare Martin Griffiths şi cu secretarul general al Conferinţei ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (Unctad), Rebeca Grynspan.

Aceste discuţii, a spus el, au servit pentru “a confirma încă o dată că deşi exporturile comerciale de produse ucrainene au loc într-un ritm constant şi aduc beneficii considerabile Kievului, restricţiile impuse exportatorilor agricoli ruşi sunt încă în vigoare”.

Rusia nu vrea prelungirea acordului pentru exportul de cereale ucrainene mai mult de 60 de zile, mai multe țări fiind afectate

Acest aşa-numit acord din Marea Neagră, semnat în iulie 2022 pentru 120 de zile între Naţiunile Unite, Ucraina, Rusia şi Turcia, a avut ca efect limitarea gravei crize alimentare globale cauzate de invazia Ucrainei la 24 februarie. El a fost reînnoit în noiembrie pentru 120 de zile şi a permis până în prezent exportul a peste 24 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene, potrivit ONU.

China este primul destinatar al exporturilor realizate în cadrul acordului, Spania al doilea şi Turcia al treilea.

Ucraina a cerut săptămâna trecută eforturi internaţionale pentru a menţine deschise căile maritime din Marea Neagră folosite pentru a-şi transporta cerealele şi secretarul de stat american Antony Blinken a solicitat Moscovei să reînnoiască acordul, în timpul G20 de la începutul lunii martie.

Însă Rusia, la rândul ei, nu este satisfăcută de un alt acord – bilateral – semnat cu Naţiunile Unite privind exporturile ruseşti de îngrăşăminte, de asemenea în iulie 2022 dar care durează trei ani.

Ea se plânge că exporturile sale de îngrăşăminte, produs de primă necesitate pentru agricultura mondială, sunt de facto blocate, deşi nu intră sub sancţiunile impuse de ţările occidentale de la începutul războiului.

“Exceptările de sancţiuni pentru produse alimentare şi îngrăşăminte anunţate de Washington, Bruxelles şi Londra sunt în esenţă inactive”, a adăugat luni Verşinin.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

7 Obiceiuri ale oamenilor productivi – cum să scapi de stres și să obții maxim de eficiență la locul de muncă

În căutarea unei zile de lucru mai productive, mulți dintre noi căutăm soluții pentru a ne îmbunătăți eficiența la locul de muncă. Totuși, poate...

În cine au încredere maghiarii din Covasna

Maghiarii din judeţul Covasna au mai multă încredere în Guvernul de la Budapesta decât în cel de la Bucureşti sau decât în Uniunea...

Patronatul Confindustria Romania, focus pe digitalizare, energie, agroindustrie și infrastructură în cadrul Forumului Economic de la Roma

„Colaborarea dintre Italia și România în tranziția digitală reprezintă nu doar o contribuție unilaterală, ci și o oportunitate pentru Italia de a învăța din...
Ultima oră
Pe aceeași temă