Rusia nu acceptă o încetare temporară a focului în Ucraina și face presiuni pentru un acord de pace pe termen lung, care să reflecte preocupările sale strategice. Declarația a fost făcută de Yuri Ușakov, consilierul pe politică externă al președintelui Vladimir Putin, și citată de Financial Times.
Într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse, Ușakov a criticat propunerea unei încetări a focului pentru 30 de zile, discutată recent între SUA și Ucraina.
„Nimeni nu are nevoie de pași care imită acțiuni pașnice în această situație”, a afirmat oficialul rus, adăugând că Moscova speră ca SUA să ia în considerare poziția Rusiei în negocierile viitoare.
Poziția fermă a Rusiei înaintea discuțiilor de la Moscova
Refuzul Rusiei de a accepta propunerea americană vine în contextul unor negocieri de nivel înalt programate la Moscova. Totodată, în capitala rusă a sosit un avion asociat cu Steve Witkoff, un emisar special al președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu.
Potrivit Financial Times, cerințele Kremlinului ar echivala cu dispariția Ucrainei ca stat funcțional, transformând-o într-un teritoriu aflat complet sub influența Moscovei și limitând semnificativ prezența NATO la est de Germania.
Deși Witkoff a avut o întâlnire cu Putin luna trecută, Ușakov a subliniat că acesta nu este principalul emisar american în discuțiile actuale. Consilierul rus a precizat că Moscova și Washingtonul au convenit ca viitoarele contacte să fie „de natură confidențială”, refuzând să dezvăluie cine va reprezenta SUA în aceste negocieri.
Obiectivul Kremlinului: un acord de pace pe termen lung
Ușakov a declarat că Rusia i-a transmis consilierului american pentru securitate națională, Mike Waltz, că Moscova vizează un acord de pace durabil, care să reflecte interesele și preocupările sale bine cunoscute.
Poziția Rusiei sugerează că nu este dispusă să facă compromisuri și că intenționează să dicteze termenii oricărei eventuale soluții diplomatice pentru conflictul din Ucraina.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.