-2.6 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăEconomieRomânia, țara numerarului: de la bancomate puține la banii „de la saltea”

România, țara numerarului: de la bancomate puține la banii „de la saltea”

Utilizarea numerarului rămâne o componentă esențială a economiei României, în ciuda avansului digitalizării

Conform unei analize a Băncii Naționale a României, apetitul pentru cash al populației este susținut de volumele mari extrase de la bancomate și de creșterea valorii numerarului în circulație. Această tendință se accentuează în perioade de criză, când riscurile cibernetice și incertitudinile economice sporesc nevoia de siguranță, oferită de banii lichizi.

BNR subliniază că accesul la numerar este inegal distribuit la nivel național. Zone din Moldova, Oltenia și Muntenia, unde densitatea populației este ridicată, întâmpină dificultăți în privința rețelei de bancomate. Acest context explică preferința pentru economiile cash, evidențiată de un sondaj IRES: 6 din 10 români își păstrează economiile „la saltea”. În Moldova, procentul ajunge la 70%, comparativ cu 54% în Banat și Ardeal.

Pe grupe de vârstă, cei între 56 și 65 de ani sunt cei mai atașați de numerar (64%), în timp ce tinerii de 18-35 de ani nu sunt departe, cu un procent de 56%. Această preferință este alimentată de percepția că numerarul oferă anonimat și control mai bun asupra cheltuielilor, conform studiilor europene, citate de BNR.

Distribuția teritorială a bancomatelor arată că un sfert din populație se află la mai puțin de 1 km distanță de un bancomat, iar peste 50% la cel mult 2 km. Însă, un sfert din populație locuiește la distanțe mai mari de 5 km, iar 10% dintre români trebuie să parcurgă peste 8,5 km pentru a accesa numerarul. În cazuri extreme, 1% dintre cetățeni locuiesc la distanțe de peste 15,8 km.

Experiențele internaționale arată că accesul la numerar trebuie protejat. Exemplul Suediei, unde autoritățile recomandă deținerea lichidităților pentru nevoile curente, confirmă importanța acestui aspect, mai ales în contextul riscurilor globale.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Donald Trump și-a publicat portretul oficial de președinte. Detaliul dur care stârnește controverse

Echipa de tranziție a președintelui ales al SUA, Donald Trump, a publicat joi portretul oficial al acestuia în calitate de președinte în care apare...

Joe Biden avertisment dur în discursul de adio: O oligarhie „periculoasă” se conturează în America

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat cu privire la o oligarhie „periculoasă” care se conturează în America, în discursul său de adio, încheind o...
Ultima oră
Pe aceeași temă