În incinta Universității Politehnica din București a fost inaugurat simulatorul camerei de comandă a reactorului SMR (Small Modular Reactor).
Evenimentul s-a desfășurat la data de 12 mai 2023. La ceremonie au asistat premierul României, Nicolae Ciucă, și ambasadoarea Statelor Unite în România, Kathleen Kavalec.
„Simulatorul SMR va fi un instrument valoros atât pentru studenți, cât și pentru profesioniști, (…) și va ajuta, de asemenea, România să devină un centru pentru tehnologia SMR în regiune și mult dincolo de aceasta. (…) Centrul E2 evidențiază, de asemenea, angajamentul nostru comun de a avansa energia nucleară ca sursă de energie sigură, fiabilă și fără emisii de carbon. Energia nucleară este esențială pentru îndeplinirea obiectivelor noastre climatice și pentru asigurarea securității noastre energetice”, a precizat ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec.
Centrul de Explorare a Energiei (Centrul E2) va pregăti viitoarea generație de ingineri operatori ai tehnologiei avansate nucleare civile. România va deveni, astfel, un hub de educație și formare a specialiștilor din România și din alte țări europene, a anunțat Ambasada SUA. Simulatorul este realizat ca urmare a Acordului interguvernamental de cooperare cu privire la programul de energie nucleară al României. Acordul fusese semnat în decembrie 2020.
Energia nucleară este considerată o sursă de energie sigură, fiabilă și fără emisii de carbon. Prima centrală SMR din Europa ar urma să funcționeze în România, la Doicești (județul Dâmbovița). Anterior, pe acest amplasament a funcționat o centrală electrică pe cărbune.
Centrala SMR din România ar urma să fie inaugurată în anul 2029. Compania producătoare este NuScale Power din Statele Unite. Simulatorul de la București utilizează o modelare computerizată de ultimă generație într-o replică a sălii de control a centralei SMR a NuScale.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!