11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSocialMeteoRomânia se topește! Cod portocaliu și cod galben de caniculă, până duminică

România se topește! Cod portocaliu și cod galben de caniculă, până duminică

Meteorologii au emis atenţionări Cod portocaliu şi Cod galben de caniculă şi disconfort termic, valabile în peste jumătate din ţară, până duminică.

Conform prognozei de specialitate, publicată de Adminstraţia Naţională de Meteorologie(ANM), în următoarele zile se va înregistra un Cod portocaliu de căldură excesivă în zone din 20 de judeţe situate în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, inclusiv în Municipiul Bucureşti.

Astfel, se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38 – 40 de grade, iar minimele se vor situa între 18 şi 24 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

De asemenea, în intervalul 13 – 16 iulie, va fi valabil un Cod galben de caniculă în zone din 11 judeţe.

Potrivit specialiștilor, valul de căldură se va extinde şi se va intensifica în cea mai mare parte a ţării în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică (14, 15 şi 16 iulie).

Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa între 35 şi 37 de grade, în timp ce nopţile vor fi tropicale, cu temperaturi minime cuprinse între 18 şi 24 de grade.

Probabilitatea pentru manifestări ale instabilităţii atmosferice va fi mai ridicată în cursul serii şi al nopţii de joi, 13 iulie. ANM precizează că valul de căldură va persista şi pe parcursul săptămânii viitoare.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă