7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalRomânia, pe primul loc la creșterea exporturilor în UE

România, pe primul loc la creșterea exporturilor în UE

Exporturile de bunuri ale Uniunii Europene spre restul lumii s-au situat la 216,9 miliarde de euro în luna mai 2023, în scădere cu 1,9% comparativ cu luna mai a anului trecut, în condiţiile în care doar opt state membre, cu România pe primul loc, au înregistrat o creştere a exporturilor în ritm anual, arată datele publicate de Eurostat.

Conform acestor date, cele mai mari creşteri ale exporturilor extra-comunitare au fost înregistrate în România (7,9%), Danemarca (6,7%), Ungaria (5,3%) şi Franţa (4,8%). În majoritatea statelor membre (19 ţări), exporturile de bunuri s-au redus în luna mai 2023 comparativ cu luna mai a anului trecut, cele mai importante scăderi fiind înregistrate în Belgia (minus 16,6%), Cipru (minus 15,7%), Grecia (minus 15,5%) şi Estonia (minus 15,2%).

De asemenea, importurile de bunuri ale UE din restul lumii în luna mai 2023 s-au cifrat la 218,2 miliarde de euro, în scădere cu 15,6% comparativ cu luna mai 2022. Doar două state membre au înregistrat o creştere anuală a importurilor extra-comunitare: Slovenia (0,8%) şi România (0,7%), în timp ce în toate celelalte state membre importurile au înregistrat scăderi semnificative, în principal ca urmare a diminuării importurilor de produse energetice.

Cele mai importante scăderi ale importurilor au fost înregistrate în: Finlanda (minus 19,8%), Belgia (minus 16,5%), Malta (minus 16,3%) şi Cipru (minus 15,3%).

Per total, blocul comunitar a înregistrat în luna mai a acestui an un deficit al balanţei comerciale de 1,3 miliarde de euro de pe urma schimburilor comerciale cu restul lumii, comparativ cu un deficit de 37,4 miliarde de euro în luna mai a anului trecut.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

Cu o mână și jumătate pe primul titlu din ultimii 9 ani! FCSB poate deveni campioană în weekend

După patru etape din play-off, FCSB are 13 puncte avans în fruntea Ligii 1 și poate deveni matematic campioană în acest weekend, prin jocul...

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!

Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igiena și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Există anumite situații în care acest aspect...

Liviu Harosa, avocat în dosarul Roșia Montană: “Lupta juridică a fost ca o mlaștină, a fost imensă”

Litigiul Roșia Montană a dus la 54 de procese, a căror soluționare, în beneficiul cetățenilor și al statului român, a impus o muncă imensă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă