26.9 C
București
marți, 17 iunie 2025
AcasăEconomieRomânia, lider în accesul la locuințe în UE

România, lider în accesul la locuințe în UE

Clientul tipic care ia un credit ipotecar în România are în jur de 36 de ani, este căsătorit și nu se află la prima achiziție imobiliară

România continuă să fie țara cu cel mai ridicat grad de accesibilitate pentru cumpărarea unei locuințe în Uniunea Europeană, susține economistul unei bănci din România, citat de Hotnews. Salariul mediu net a crescut cu peste 13% în 2024, în timp ce inflația s-a menținut la 5,6%, ceea ce înseamnă o creștere reală a veniturilor.

Astfel, timpul necesar pentru achiziționarea unei locuințe de 55 de metri pătrați în București este de aproximativ 8,5 ani, mai puțin de jumătate comparativ cu marile capitale europene, precum Praga (18 ani) sau Budapesta (16 ani).

Deși România oferă condiții aparent mai prietenoase pentru cumpărarea unei locuințe, dinamica, în ceea ce privește creditarea, reflectă o prudență tot mai mare. Instabilitatea economică și riscurile percepute de investitori determină fluctuații frecvente ale dobânzilor, ceea ce îi împinge pe cei interesați de un credit ipotecar, să aleagă opțiuni cu rambursare fixă, menite să ofere predictibilitate pe termen lung.

Un alt semn al acestei prudențe este comportamentul clienților: peste jumătate dintre cei care au accesat un credit ipotecar, aleg să facă rambursări anticipate, complet digital. În medie, aceștia reușesc să își reducă perioada de creditare de la 25–30 de ani la 12–14 ani. În plus, doar 4 din 10 împrumutați contractează creditul pe cont propriu, restul sunt fie căsătoriți, fie aplică alături de un co-debitor.

Profilul clientului tipic care ia un credit ipotecar în România arată astfel: are în jur de 36 de ani, este căsătorit și nu este la prima achiziție. Aproximativ 45% dintre debitori au deținut sau dețin și alte proprietăți.

Datele transmise de Banca Națională confirmă această tendință: vârsta medie la care românii iau primul credit a ajuns la 35,09 ani, iar vârsta mediană este de 34,08 ani. Cele mai ridicate vârste la prima creditare se înregistrează în București și Brașov (35,2 ani), în timp ce județele cu cea mai joasă medie sunt Gorj, Mehedinți și Teleorman.

În comparație cu restul Uniunii Europene, România se aliniază treptat la vârsta de 34 de ani, ca medie pentru prima achiziție imobiliară. Totuși, sunt state în care procesul se întâmplă mult mai târziu. În Spania, de exemplu, primul credit se ia, în medie, la 41 de ani.

Paradoxal, chiar dacă apartamentele pot fi mai ușor de cumpărat, românii continuă să stea cu părinții până la aproape 28 de ani, potrivit Eurostat, iar tendința de a moșteni locuința părintească va influența pe viitor cererea de creditare ipotecară.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții.Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București.Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ.Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Donald Trump le solicită iranienilor să plece din Teheran

Președintele american Donald Trump a transmis un avertisment oamenilor din capitala iraniană. Toată lumea ar trebui să evacueze imediat Teheranul, a scris președintele SUA...

Trump pleacă intempestiv de la G7: criza din Orientul Mijlociu tensionează diplomația globală

Într-un comunicat oficial, administrația de la Washington a confirmat că plecarea sa are legătură cu evoluțiile îngrijorătoare din Orientul MijlociuSummitul G7 din Canada s-a...

Netanyahu recunoaște că Israelul se coordonează cu SUA împotriva Iranului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni seara că liderii israelieni sunt 'bine coordonați cu Statele Unite' în ceea ce privește obiectivele Israelului împotriva...
Ultima oră
Pe aceeași temă