Statisticile sunt îngrijorătoare: 32% dintre băieți și 28% dintre fetele cu vârste între 7 și 9 ani sunt supraponderali sau obezi
Obezitatea și excesul de greutate afectează un număr tot mai mare de români, inclusiv copii, arată datele publicate marti de Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Obezității.
Statisticile sunt îngrijorătoare: 32% dintre băieți și 28% dintre fetele cu vârste între 7 și 9 ani sunt supraponderali sau obezi, potrivit studiului European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI). La grupa de vârstă 11-15 ani, procentul scade, dar rămâne ridicat, 22% dintre băieți și 14% dintre fete suferă de exces de greutate.
Problema persistă și la adulți: jumătate dintre românii de peste 18 ani sunt supraponderali sau obezi, iar datele Institutului Național de Statistică din 2022 indică o creștere alarmantă, 62% dintre adulți și peste 18% dintre copii sunt afectați de obezitate.
Experții atrag atenția că această afecțiune cronică este asociată cu peste 200 de probleme de sănătate, inclusiv diabet, boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer. Conform statisticilor, 44% dintre cazurile de diabet zaharat de tip 2, 23% dintre afecțiunile cardiace ischemice și între 7% și 41% dintre unele forme de cancer, sunt cauzate de excesul în greutate.
Tema de anul acesta a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Obezității, „Schimbarea sistemelor, vieți mai sănătoase”, subliniază necesitatea unor măsuri pentru combaterea acestor probleme. Specialiștii insistă că obezitatea nu este doar o responsabilitate individuală, ci și rezultatul unor sisteme disfuncționale în domeniul sănătății, alimentației, educației și urbanismului.
Cu peste 1,2 milioane de decese anual, atribuite obezității în Europa, experții cer urgent acțiuni pentru prevenire și educație nutrițională.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube