România are o rată foarte scăzută de acoperire prin asigurări, în fața inundațiilor și incendiilor din cauze naturale
România se confruntă cu un risc tot mai mare în fața catastrofelor naturale, în contextul schimbărilor climatice accelerate. Creșterea frecvenței și intensității fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile, secetele și căldura, determină pierderi economice semnificative. România se află pe locul trei în Europa, în ceea ce privește deficitul prin asigurări, după Grecia și Italia, scrie Agerpres. Această vulnerabilitate ridicată este explicată prin expunerea mare a riscurilor și gradul redus de acoperire a polițelor de asigurare, mai ales pentru cutremure și inundații.
Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid, iar anul 2024 a fost declarat cel mai cald din ultimii 80 de ani, cu o temperatură medie cu 1,47°C peste perioada de referință. România a înregistrat, la rândul său, cel mai cald an din istorie.
Acest fenomen a adus extreme meteorologice în întreaga regiune, inclusiv perioade prelungite de caniculă, secete severe și precipitații abundente, care au provocat inundații devastatoare. Conform Autorității Europene pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale, în trei ani, aproape 20% din ultimele pierderi economice directe, au fost cauzate de catastrofe naturale în Europa.
Deși riscurile climatice sunt în creștere, România are o rată foarte scăzută de acoperire prin asigurări, în fața dezastrelor naturale. Potrivit raportului, doar 23% din totalul pierderilor cauzate de fenomene meteorologice extreme sunt asigurate la nivel european, ceea ce creează un deficit semnificativ de protecție financiară. În România, acest decalaj este și mai pronunțat, mai ales în ceea ce privește cutremurele și inundațiile.
„Dacă nu sunt luate contramăsuri, decalajul de protecție se va mări,” avertizează Dorel Duță, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR), citat de Hotnews.ro. Acesta subliniază că brokerii de asigurări, care gestionează peste 80% din piața de profil, au un rol esențial în reducerea acestui deficit, prin promovarea polițelor de protecție împotriva dezastrelor naturale. Actualizarea legislației, stimularea asigurărilor prin subvenții sau beneficii fiscale și educarea populației, cu privire la importanța acestor polițe, ar putea contribui la reducerea decalajului.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News