13.4 C
București
marți, 28 septembrie 2021

România are un nou avion de calibrare pentru aeroporturi, în valoare de 12 milioane de euro

Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) a prezentat public, la data de 18 ianuarie 2021, o nouă aeronavă de tip Beechcraft Super King Air 350, destinată verificării și calibrării sistemelor de radionavigație.

Această aeronavă unică în Europa verifică și calibrează sistemele de radionavigație, pentru aterizare și rută, precum și procedurile de zbor ale aeroporturilor civile și militare. Cu ajutorul acestei aeronave, se asigură îndeplinirea atribuțiilor Autorității Aeronautice Civile Române, în domeniul verificărilor din zbor, pentru următorii 20-30 de ani.

La evenimentul care s-a desfășurat pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” au participat Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România, generalul – maior Viorel Pană, șeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Adrian Cojoc, directorul general ROMATSA, precum și reprezentanți ai operatorilor aerieni din România.

“Prin achiziționarea acestei noi aeronave de calibrare în vederea desfășurării activității de verificare din zbor a mijloacelor de radionavigație aeriană și verificare din zbor a procedurilor de zbor instrumental, aferente aeroporturilor civile și militare din România, cooperarea în domeniul civil militar capătă o nouă dimensiune şi poziționează țara noastră într-un jucător cu valențe strategice atât regionale cât și europene”, a explicat Armand Petrescu, directorul general al Autorității Aeronautice Civile din România (AACR).

Până acum, calibrarea si verificarea sistemelor de radionavigație ale aeroporturilor au fost îndeplinite cu ajutorul unei aeronave Beechcraft King Air 350. Cu aceasta au fost efectuate până în anul 2019 în misiuni de verificări peste 11.400 ore de zbor efectiv și 5.240 aterizări din zbor. Fosta aeronavă de calibrare atinsese un grad mare de uzură.

Avionul Beechcraft Super King Air cu toate dotările costă aproape 12.000.000 de euro și a fost achiziționat în baza unei licitații care a fost câștigată de compania BEECHCRAFT BERLIN AVIATION GmbH.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă