Deși în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost prevăzută realizarea a 1.200 km de rețele de apă și canalizare, România a reușit să execute doar 53 km, iar termenul limită pentru finalizarea lucrărilor se apropie rapid.
Guvernul se află sub presiunea de a cheltui cei 800 milioane euro alocați prin PNRR pentru aceste proiecte.
Pentru a evita pierderea fondurilor europene, Executivul a aprobat renegocierea PNRR. Proiectele care nu au fost realizate vor fi înlocuite cu alte inițiative de apă și canalizare, deja ajunse la maturitate, incluse acum în Programul Anghel Saligny, finanțat din bugetul de stat.
Marcel Boloș: „Diferența va fi acoperită din fonduri naționale”
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat că totalul proiectelor prevăzute în PNRR și care au fost întârziate are o valoare de 5,1 miliarde euro.
“Am avut 1.200 km de apă-canalizare în PNRR și am făcut 53 de km”, a declarat Boloș.
Guvernul va încerca să acopere diferența prin proiectele din Programul Anghel Saligny, care utilizează fonduri alocate de la bugetul de stat, dar care respectă obiectivele prevăzute inițial în PNRR.
Fonduri semnificative pentru rețele de apă și canalizare
PNRR alocă un buget consistent pentru rețelele de apă și canalizare, de aproximativ 600 milioane euro pentru apă și 200 milioane euro pentru canalizare.
Guvernul are ca obiectiv păstrarea acestui buget în cadrul PNRR, pentru a sprijini dezvoltarea infrastructurii esențiale în domeniul apei și canalizării.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.