17.2 C
Bucharest
Wednesday, 20 September 2023
HomeEconomieEconomie internăROBOR, creștere semnificativă

ROBOR, creștere semnificativă

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 5,71% pe an, de la 5,62% pe an în ziua precedentă, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Un nivel similar a fost înregistrat în data de 4 martie 2013.

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, amintește Agerpres.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 5,95% pe an, de la 5,87% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 6,11% pe an de la 6,05% pe an, joi.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Cele 5 zodii care iubesc nebunește dar sunt dezamăgite frecvent

PeștiPeștii sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a iubi profund și necondiționat. Sunt sensibili, empatici și deseori se pierd în visurile și fanteziile...

Patronii stației GPL de la Crevedia, aduși din nou în fața procurorilor

Procurorii i-au chemat pe Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă pentru ca în prezența lor să verifice comunicările și mesajele de pe telefoanele mobile. Oamenii legii speră...

Șoferii care frânează brusc în fața radarelor ar putea avea mari probleme. Schimbarea este iminentă

În urma testării cu succes în Spania, experții îi avertizează pe șoferi că aceste noi camere anti-frânare vor fi instalate foarte curând și...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies