19.8 C
Bucharest
Sunday, 24 September 2023
HomeMediuRevin taxele pentru mașinile poluante în București? Proiectul, adoptat de Parlament

Revin taxele pentru mașinile poluante în București? Proiectul, adoptat de Parlament

Potrivit profit.ro, în București precum și-n alte 12 mari orașe din România, precum Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești și Timișoara, vor stabili zone cu nivel scăzut de emisie. În urma lor, se vor institui atât restricții cât și/sau taxe pentru autovehicule.

De altfel, potrivit sursei citate, se pare că până în 2040, jumătate din vehiculele care se folosesc la transportul public în municipiile de reședință de județ vor trebui să aibă zero emisii. Mai mult, până în anul 2026, municipiile menționate trebuie să amenajeze benzi dedicate transportului în comun, prevede un proiect de lege adoptat de Parlament.

Conform proiectului, în vederea limitării emisiilor provenite din transportul rutier şi a îmbunătăţirii calităţii aerului şi sănătăţii populaţiei vor fi stabilite zone cu nivel scăzut de emisie (ZNSE).

”Prin ZNSE se înțelege zona delimitată de către autoritatea publică locală în cadrul căreia se instituie restricții și/sau taxare pentru accesul autovehiculelor în vederea îmbunătățirii calității aerului”, prevede proiectul adoptat.

Zonele respective se vor marca astfel:

a) respectă standardele de emisii ale zonei;

b) achită tariful aferent zonei, dacă este cazul;

c) sunt exceptate sau beneficiază de reducere de până la 100% de la plata taxei.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Horoscopul zilei, duminică, 24 septembrie 2023. Revelatiile unor noi începuturi. Cum ne va schimba această zi?

Intensitatea zilei creste odata cu tranzitia Lunii in Varsator, crescandu-ne dorinta de a ne dezvolta si de a ne transforma intr-un mod pozitiv....
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies