El a subliniat că în multe state ale Uniunii Europene, numărul semnăturilor necesare pentru a intra în cursa prezidențială este mult mai mic
Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a depus o contestație la Curtea Constituțională a României (CCR) împotriva respingerii candidaturii sale la alegerile prezidențiale din luna mai. Contestația a fost depusă, după ce Biroul Electoral Central (BEC) a respins dosarul său, din cauza lipsei listelor de semnături necesare.
CCR se va reuni miercuri, de la ora 13:00, pentru a analiza și soluționa ultimele contestații legate de candidaturi.
Pricopie a explicat în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook că, deși în dosarul său nu s-au regăsit listele de semnături, acest lucru a fost determinat de cerințele exagerate din legea electorală românească. El a subliniat că în multe state ale Uniunii Europene, numărul semnăturilor necesare pentru a intra în cursa prezidențială este mult mai mic, făcând referire la exemplele Bulgariei (2.500 de semnături) și Austriei (6.000 de semnături).
„În nicio țară membră a Uniunii Europene nu sunt solicitate atât de multe semnături de susținere, precum în România. În plus, dezbaterea despre cum se strâng aceste semnături, de multe ori într-un mod potențial oneros, arată că cerinta nu este democratică”, a afirmat Pricopie. Acesta a subliniat, de asemenea, că și în alegerile prezidențiale din 2024 au existat candidați care nu au obținut la vot, nici măcar o zecime din numărul de semnături depuse.
Remus Pricopie a mai precizat că numărul „semnificativ” de candidaturi nu face decât să adâncească o criză politică în România și că propria sa candidatură e o „ofertă lansată societății românești”, adresându-se unui număr mare de cetățeni care, în opinia sa, ar trebui să aibă mai multe opțiuni pentru viitorul țării.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube