Relațiile diplomatice dintre Arabia Saudită și Iran au fost reluate după 7 ani de întrerupere, prin schimbul de ambasadori ce au ajuns în cele două capitale ale țărilor menționate.
Ambasadorul Arabiei Saudite în Iran a sosit marţi în Republica Islamică, iar omologul său iranian a aterizat la Riad, în urma restabilirii relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, potrivit unor surse oficiale iraniene şi saudite, notează AFP, potrivit agerpres.ro.
Arabia Saudită a subliniat „importanţa consolidării legăturilor, intensificării comunicării şi întâlnirilor dintre regat şi Iran”, a declarat ambasadorul Abdullah Alanazi la sosirea sa în capitala iraniană, potrivit unui comunicat al ministerului saudit.
Ambasadorul Iranului în Arabia Saudită, Alireza Enayati, a sosit în capitala Riad, unde a fost primit de responsabili ai Ministerului de Externe şi de membri ai personalului ambasadei, potrivit agenţiei iraniene de presă IRNA.
Ambasada Arabiei Saudite la Teheran şi-a reluat activităţile luna trecută, în timp ce Republica Islamică şi-a redeschis reprezentanţa diplomatică la Riad în iunie.
Iranul, cu o majoritate şiită, şi Arabia Saudită, cu o majoritate sunnită, au fost mult timp în conflict, opunându-se în numeroase dosare în Orientul Mijlociu, din Siria până în Yemen. Cele două ţări şi-au întrerupt relaţiile diplomatice în 2016.
În martie, Riadul şi Teheranul au anunţat restabilirea acestor relaţii în cadrul unui acord încheiat sub egida Chinei, reaminteşte AFP.
Începutul unei noi ere cu Iran, Arabia Saudită și China în prim-plan
Atunci când Arabia Saudită și Iranul au îngropat vineri, la Beijing, securea războiului, a fost un moment care a schimbat situația atât pentru Orientul Mijlociu, modelată de rivalitatea lor veche de zeci de ani, cât și pentru influența crescândă a Chinei în regiunea bogată în petrol, scrie CNN.
Anunțul a fost surprinzător, dar așteptat. Cele două puteri regionale poartă discuții pentru restabilirea relațiilor diplomatice de aproape doi ani. Uneori, negociatorii păreau să tragă de timp, neîncrederea profundă dintre cele două țări părând de neclintit.
Discuțiile dintre Iran și Arabia Saudită se desfășurau în același timp în care negocierile dintre Iran și Statele Unite pentru a relansa acordul nuclear din 2016 eșuau. Rezultatele ambelor seturi de discuții cu Iranul păreau legate între ele – Riadul și Washingtonul au mers mult timp în pas de melc privind politica externă.
Dar se pregătește o schimbare în alianțele regionale. Relația Arabiei Saudite cu SUA a devenit tensionată în ultimii ani, în timp ce poziția Chinei a crescut. Spre deosebire de Washington, Beijingul a demonstrat o capacitate de a transcende numeroasele rivalități care traversează Orientul Mijlociu. China a creat relații diplomatice bune cu țările din regiune, impulsionată de consolidarea legăturilor economice, fără a se lăsa învățată de prelegeri occidentale privind drepturile omului.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!