28.2 C
Bucharest
Saturday, 30 September 2023
HomeȘtirile zileiRegulament privind piețele digitale. Comisia Europeană a desemnat șase controlori de acces

Regulament privind piețele digitale. Comisia Europeană a desemnat șase controlori de acces

În temeiul Regulamentului privind piețele digitale, Comisia Europeană a desemnat astăzi, pentru prima dată, șase controlori de acces, și anume Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta și Microsoft, se arată într-un comunicat de presă.

În total, au fost desemnate 22 de servicii de platformă esențiale furnizate de controlorii de acces. Cei șase controlori de acces vor avea acum la dispoziție șase luni pentru a se conforma pe deplin obligațiilor prevăzute în Regulamentul privind piețele digitale în ceea ce privește fiecare dintre serviciile de platformă esențiale desemnate pe care le furnizează.

În temeiul Regulamentului privind piețele digitale, Comisia Europeană poate desemna drept „controlori de acces” platformele digitale care oferă un punct de acces important între întreprinderi și consumatori în ceea ce privește serviciile de platformă esențiale. Deciziile de desemnare adoptate astăzi sunt rezultatul unui proces de reexaminare derulat de către Comisie de-a lungul a 45 de zile în urma primirii unei notificări din partea Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft și Samsung cu privire la statutul potențial al acestor companii drept controlori de acces. Mai precis, Comisia a conferit statutul de controlor de acces următoarelor servicii de platformă esențiale specifice:

În paralel, Comisia a lansat patru investigații de piață pentru a examina mai în detaliu informațiile transmise de Microsoft și Apple, invocând argumentul că, în pofida faptului că aceste companii ating pragurile cerute, unele dintre serviciile lor de platformă esențiale nu se califică drept puncte de acces:

  • Microsoft: Bing, Edge și Microsoft Advertising
  • Apple: iMessage

Conform Regulamentului privind piețele digitale, scopul acestor investigații este de a stabili dacă, pe baza unei obiecții suficient de bine argumentate prezentate de companiile în cauză, se poate demonstra că serviciile în cauză nu ar trebui desemnate. Investigația ar trebui să se încheie în termen de maximum 5 luni.

În plus, Comisia a lansat o investigație de piață pentru a examina mai în detaliu dacă sistemul iPadOS dezvoltat de Apple ar trebui desemnat drept controlor de acces, în ciuda faptului că nu atinge pragurile cerute. Potrivit Regulamentului privind piețele digitale, investigația ar trebui să se încheie în termen de maximum 12 luni.

În plus, Comisia a concluzionat că, deși Gmail, Outlook.com și Samsung Internet Browser ating pragurile prevăzute în Regulamentul privind piețele digitale, îndeplinind așadar criteriile pentru a fi desemnate drept controlori de acces, Alphabet, Microsoft și Samsung au furnizat argumente suficient de bine motivate că aceste servicii nu se califică drept puncte de acces pentru serviciile de platformă esențiale respective. Prin urmare, Comisia a decis să nu desemneze Gmail, Outlook.com și Samsung Internet Browser drept servicii de platformă esențiale. Așadar, compania Samsung nu este desemnată drept controlor de acces pentru niciun serviciu de platformă esențial.

Controlorii de acces desemnați au acum la dispoziție șase luni pentru a se conforma listei complete de obligații și interdicții stabilite în Regulamentul privind piețele digitale, ceea ce oferă utilizatorilor finali și întreprinderilor utilizatoare ale serviciilor furnizate de controlorii de acces un evantai mai larg de opțiuni și mai multă libertate. Unele dintre obligații vor începe totuși să se aplice din momentul desemnării, de exemplu obligația de a informa Comisia cu privire la orice concentrare preconizată. Responsabilitatea de a asigura respectarea obligațiilor incluse în lista respectivă și de a demonstra respectarea efectivă a acestor obligații revine companiilor desemnate. În acest scop, companiile respective au la dispoziție 6 luni pentru a prezenta un raport de conformitate detaliat, în care să descrie măsurile luate pentru a respecta fiecare dintre obligațiile prevăzute în Regulamentul privind piețele digitale.

Comisia va monitoriza punerea în aplicare efectivă și respectarea acestor obligații. În cazul în care un controlor de acces nu respectă obligațiile prevăzute în Regulamentul privind piețele digitale, Comisia poate impune amenzi a căror valoare poate fi de până la 10 % din cifra de afaceri totală la nivel mondial a companiei respective ori, în cazul încălcărilor repetate, de până la 20 % din cifra de afaceri respectivă. În cazul încălcărilor sistematice, Comisia poate, de asemenea, să adopte măsuri corective suplimentare, cum ar fi impunerea obligației ca un controlor de acces să își vândă o activitate comercială sau părți ale acesteia sau a interdicției ca un controlor de acces să achiziționeze servicii suplimentare legate de încălcarea sistematică.

Pe viitor, și alte companii ar putea transmite notificări Comisiei în temeiul Regulamentului privind piețele digitale, pe baza unei autoevaluări cu privire la atingerea pragurilor relevante. În acest context, Comisia poartă în continuare discuții constructive cu toate companiile relevante.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
00:00:53

VIDEO: Suspect pus sub acuzare pentru uciderea lui Tupac, în 1996

Un mare juriu din Nevada a pus sub acuzare un fost lider de bandă pentru uciderea starului hip-hop Tupac Shakur în urmă cu trei...

Mirodeniile care sunt adevărate minuni pentru sănătate

 Turmericul (Curcuma): Curcumina, compusul activ din turmeric, are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice. A fost studiată pentru potențialul său de a combate cancerul,...

Beneficii incredibile pentru sănătate ale mustului

 Sursă bogată de antioxidanți: Strugurii sunt cunoscuți pentru conținutul lor ridicat de antioxidanți, în special resveratrol, flavonoide și taninuri. Acești antioxidanți ajută la...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies